Leverziekten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Wat is de belangrijkste taak van de lever?

De belangrijkste taak van de lever is ervoor te zorgen dat de samenstelling van het bloed is zoals die behoort te zijn om te kunnen leven.

De lever maakt bestanddelen aan die noodzakelijk zijn om onder andere eiwitten, suikers en koolhydraten te transporteren. De lever filtert alle verontreinigd bloed om het schoon weer af te geven. Daarnaast heeft de lever een belangrijke taak in de bloedstolling. De lever is het enige orgaan waarlangs vette stoffen door middel van galvloestof het lichaam kunnen verlaten.

Al die unieke en zeer complex verlopende functie kunnen nog niet vervangen worden door een machine. De nierfunctie bijvoorbeeld kan wel worden overgenomen door dialyse.

Wat zijn de belangrijkste klachten bij ziekte van de lever?

Wanneer er iets mis gaat in het ingewikkelde proces dat de lever moet verzorgen, zijn de gevolgen voor de patiënt merkbaar op zeer uiteenlopende manieren. De volgende symptomen of klachten kunnen optreden:

- vermoeidheid, kort- of langdurig; als alarmsignaal dat er ontregeling is;

- jeuk, door een opeenhoping van stoffen in het bloed die de zenuwen licht prikkelen;

- als gevolg van de jeuk: slecht slapen en uiteindelijk oververmoeidheid en uitputting;

- bij onderzoek is er een afwijking in de bloedsamenstelling te zien;

- geelzucht, hoewel veel leverziekten zonder geelzucht verlopen;

- inwendige bloedingen en bloedvergiftiging zijn de meest voorkomende doodsoorzaken bij ernstige leverziekten, soms voorafgegaan door een coma.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Toename van het aantal leverziektes bij kinderen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h52

Het zou fout zijn te denken dat leververvetting (een ophoping van vet in de lever) een ziekte is die alleen bij volwassenen voorkomt, met name bij mensen met overgewicht en/of diabetes. Ook bij kinderen komt deze leverziekte - hepatische steatose met...

Bloedarmoede bij honden en katten (deel 1) Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Heel wat honden- en kattenziekten kunnen verlies, massale vernietiging of verminderde productie van rode bloedcellen veroorzaken. Die kunnen dan geen hemoglobine meer vervoeren zoals het hoort. Gevolg: bloedarmoede (anemie), een aandoening die zo sne...

Bescherm u tegen reisziekten! Gepubliceerd op 10/06/2014 - 16h05

Als u deze zomer met vakantie gaat naar een verre bestemming, dan is het nu de hoogste tijd om u te beschermen tegen ziekten die u zou kunnen oplopen. Een raadpleging bij uw huisarts of een bezoekje aan een reiskliniek zou waarschijnlijk zeer nuttig...

Meer artikels