Leverziekten: een rondleiding

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
-A +A

De lever, het grootste orgaan van de mens (1200-1500 gr), is opgebouwd uit miljoenen gelijkvormige cellen, gerangschikt in celbalkjes en lobjes. Get de gewone lichtmicroscoop gezien, zijn deze cellen zeer eenvou-dig en eenvormig van structuur.

PUB

Inleiding

Elektronenmicroscopisch bekeken, blijken erin echter talloze celorganellen aanwezig te zijn, een afspiegeling van de vele functies (onder andere vorming van gal, ontgiftende werking, spijsverteringsfuncties, bijdrage aan bloedstolling) van het orgaan.

Icterus

Vele leveraandoeningen gaan gepaard met geelzucht (icterus), een gele verkleuring van huid en slijmvliezen, die wordt veroorzaakt door galkleurstoffen (bilirubine, biliverdine), die niet kunnen afvloeien naar de darm. De intensiteit van de geelzucht is een maat voor het bilirubinegehalte van het bloed.Oorzaken van geelzucht (icterus) Geelzucht kan het gevolg zijn van verschillende aandoeningen: Hemolytische icterusHierbij is sprake van verhoogde bloedafbraak, waarbij te veel bilirubine wordt gevormd. De urine is donker, ontlasting normaal van kleur.De aandoening kan voorkomen bij:- hemolytische anemie;- resus-antagonisme bij pasgeborenen;- grote inwendige verbloedingen, dodelijk bloedverlies;- malaria. AfsluitingsicterusHierbij is sprake van een belemmerde galafvoer. Bilirubine en galzure zouten kunnen niet afvloeien en keren terug in de bloedbaan. De urine is donker schuimend. De ontlasting is grijswit en niet gekleurd.Deze aandoening kan voorkomen bij:- galstenen ingeklemd in de galwegen;- ontstekingen in de galwegen;- gezwellen (galwegen, pancreas). ParenchymicterusDeze conditie ontstaat door beschadigingen van de lever. Bilirubine komt door versterf (necrose) direct in de bloedbaan. Dit kan voorkomen bij:- leverontsteking (hepatitis);- leverstuwing;- vergiftigingen, zoalsalcohol,tetrachloorkoolstof, bepaalde zuren, enzovoort;- voedingsstoornissen, bijvoorbeeld eiwittekort;- levercirrose;- bloedarmoede.

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
SpiritPeter

Ik heb al bijna 30 jaar pijn in de leverstreek en toch is er niets aan de hand volgens de dokter.
Waarom staat er hier niets over?

PUB
Lees ook
Hepatitis B, een potentieel ernstige ziekte Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Hepatitis B komt frequent voor: wereldwijd zijn 2 miljard mensen besmet, van wie er meer dan 350 miljoen aan chronische hepatitis lijden. In België wordt het aantal nieuwe gevallen geraamd op ongeveer 6.000 per jaar.

Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder en... hier (1) Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Een vaccin controle heeft een dubbele functie: ze beschermt ons tegen ziekten die we kunnen oplopen in het buitenland en wijst uit of we geen herhalings vaccins moeten krijgen tegen minder exotische aandoeningen. U raadpleegt daarvoor het best uw art...

Meer artikels