Leverkanker: een gerichte behandeling in het hart van de ziekte met radio-embolisatie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2015 - 12h13
-A +A

Om de strijd tegen kanker aan te gaan zonder de patiënt te veel te belasten, bestaat de oplossing er vaak in om de ziekte van zo dichtbij mogelijk te behandelen. Dat is in het bijzonder het geval met radio-embolisatie, een nieuwe methode tegen leverkanker: nauwkeuriger en uiteindelijk met minder bijwerkingen.

PUB

Radio-embolisatie: radiotherapie van heel heel nabij

Het principe van radiotherapie is niet nieuw. Ze wordt al tientallen jaren toegepast. De methode maakt kort samengevat gebruik van straling om de kankercellen uit te schakelen. Het is een van de meest doeltreffende wapens tegen kanker en de techniek wordt nog voortdurend verbeterd en verfijnd.

Uiterst doelgerichte radiotherapie

Een van de meest belovende technieken – ze wordt nu volop bestudeerd voor de behandeling van leverkanker - is radio-embolisatie. Het is een gesofisticeerde techniek waarbij radioactieve bolletjes of microsferen worden gespoten in de slagaders die naar de tumor lopen. De bolletjes dringen in het hart van de tumor en vernielen de kankercellen. De straling is heel lokaal actief (niet groter dan een centimeter). De omringende weefsels blijven dus relatief gespaard.

Heel nauwkeurige dosissen

De methode vergt samenwerking tussen diverse specialisten, zoals een radioloog met ervaring in lever en vaatbehandelingen, maar ook specialisten (arts en apotheker) in nucleaire geneeskunde. De dosissen van het radioactief middel moet namelijk uiterst nauwkeurig worden vastgelegd.

Radio-embolisatie vergeleken met de 'klassieke' angiogeneseremmers

Radio-embolisatie is een veelbelovende techniek, maar wordt nog niet algemeen toegepast in de behandeling van leverkanker. Niet alle gevallen van leverkanker komen er trouwens voor in aanmerking. De lever van de patiënt moet nog goed werken. Momenteel lopen er studies om de doeltreffendheid van de techniek te evalueren en ze te vergelijken met de meest gebruikte behandeling. Dat is een oraal in te nemen geneesmiddel dat belet dat de tumor de bloedvaten aanmaakt die hij nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen (de zogenaamde angiogeneseremmers).

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/06/2013 - 14h59 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2015 - 12h13

Dr Annie Sibert, radiologe aan het Beaujon-ziekenhuis (Clichy)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Levercirrose en leverkanker Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h55

Almaar meer mensen krijgen te maken met leverkanker. In de meeste gevallen treedt de kanker op na een levercirrose. Levercirrose wordt in de westerse landen hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door het hepatitis C-virus . Maar er zijn ook andere factoren...

Wat zijn de symptomen van leverkanker? Geüpdatet op 17/06/2014 - 10h53

Hepatocarcinoom of hepatocellulair carcinoom is de meest voorkomende vorm van leverkanker. De kanker ontwikkelt zich meestal uit een chronische leverziekte zoals levercirrose of hepatitis B of C. Heeft deze kanker typische symptomen die u kunnen alar...

Leverkanker is een van de ergste kankers Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h35

Leverkanker is meestal het gevolg van verwikkelingen van een cirrose of een chronische hepatitis B of C. Het kan ook gaan om een metastase van een andere kanker. Wij geven u een overzicht van wat u moet weten over deze bijzondere kanker.

Primaire leverkanker of hepatocarcinoom Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Primaire leverkanker (of hepatocarcinoom) is weinig bekend, omdat ze vaak verward wordt met de uitzaaiingen van zogenaamde 'secundaire' leverkankers. Bovendien zijn de behandeling en de vitale prognose van beide types kanker verschillend, hoewel ze h...

Meer artikels