• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Levensverwachting: de Belgen zitten in het Europese gemiddelde

Levensverwachting: de Belgen zitten in het Europese gemiddeldeEen recente studie heeft aangetoond dat onze nationaliteit onze levensverwachting beïnvloedt. Die bedraagt in Europa gemiddeld 78,20 jaar. Ze is het hoogst in Spanje (82,31 jaar) en het laagst in Hongarije (72,65 jaar).

Sinds de jaren 50 stijgt de levensverwachting geleidelijk in Europa, dankzij de betere hygiëne en de sociale en - uiteraard - medische vooruitgang. Dat betekent dat de gemiddelde Europeaan slechts 8 jaar van zijn leven moet doorbrengen in slechte gezondheid. Voor de Hongaren en de Polen stijgt dat cijfer tot 10 jaar. De huidige vergrijzing van de Europese bevolking kan worden verklaard doordat we langer gezond blijven (levensverwachting in goede gezondheid), maar ook de daling van het geboortecijfer speelt daarbij een rol.

Je kunt beter Spanjaard zijn dan Hongaar!

De onderzoekers hebben vastgesteld dat er op het vlak van gezondheid sterke verschillen bestaan tussen de Europeanen. De oorzaak daarvan moeten we zoeken in de culturele en voedingsgewoonten, de graad van lichaamsbeweging en de kwaliteit van het milieu, maar ook in de organisatie van de gezondheidszorg. Nemen we Frankrijk en Spanje als voorbeeld, dan stellen we vast dat beide landen een laag cardiovasculair ziektecijfer en een hoge levensverwachting hebben. En toch behoren de Spanjaarden tot de grootste rokers en houden de Fransen van een vette keuken. We kunnen hun lange levensduur dan ook niet alleen verklaren door het klimaat, de mediterrane keuken of rode wijn. Het ligt voor de hand dat ook de gezondheidszorg een rol speelt.

Hoe zit het met de Belgen?

In deze studie zit België algemeen gezien in het gemiddelde. De Belgen hebben een levensverwachting in goede gezondheid van 69,68 jaar, terwijl het Europese gemiddelde 69,83 jaar bedraagt. De Fransen en de Italianen van hun kant leven langer gezond: respectievelijk 70,7 en 71,2 jaar. Na hun pensioen (op 65 jaar) kunnen onze landgenoten nog 17,52 jaar genieten van het leven, tegen 19,13 jaar voor onze zuiderburen en slechts 14,75 jaar voor de Hongaren.

Tot slot roepen de auteurs van de studie de Europese beleidsverantwoordelijken op om de gezondheidsstructuren in de Europese Unie te uniformeren. Want laten we niet vergeten dat de EU binnenkort uitgebreid wordt met een aantal voormalige Oostbloklanden, waar de levensverwachting net het laagst is.

Artikel gepubliceerd door op 16/09/2003

Bronnen: Ageing Population, juni 2003, Pfizer.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten