Leven na borstkanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

Dankzij de enorme therapeutische vorderingen neemt het aantal vrouwen dat na de diagnose van borstkanker de ziekte overwint almaar toe. Toch laten de behandelingen hun sporen na. Maar hoe anders is het leven van vrouwen die genezen zijn van borstkanker?

PUB

Het post-genezingssydroom


De hele periode van de behandeling voor borstkanker voelen vrouwen zich over het algemeen goed gesteund en omringd door hun omgeving en door het medische personeel. Maar als de medische begeleiding stopt, hebben ze vaak het gevoel dat ze in de steek gelaten worden. Want ook al is de borstkanker genezen, de angst dat de ziekte zich blijft voortzetten blijft leven en wakkert op bij het minste symptoom. Het is de taak van de behandelende geneesheer om de angsten op te vangen en weg te nemen, en om als er problemen en symptomen zijn daar dan precieze oorzaak van te zoeken en vervolgens de nodige maatregelen te nemen. Meestal staan deze opduikende symptomen trouwens los van de kanker. Bovendien wordt er jaarlijks een mammografie genomen waarbij een eventueel recidief van de borstkanker wordt onderzocht.

De gevolgen van de behandeling


De psychische gevolgen verschillen afhankelijk van het soort chirurgische ingreep: volledige of gedeeltelijke verwijdering van de borst, met of zonder de schildklieren, borstreconstructie of niet, meteen of in een latere fase, enz. In het laatste geval is het gebruiken van een externe borstprothese in afwachting van een reconstructie aan te bevelen omdat dat het lichaamsbeeld helpt herstellen. Nog een laatste opmerking: radiotherapie kan de directe mogelijkheden van borstreconstructie compliceren.

Chemotherapie zorgt voor een ander probleem: het verstoort de menstruatiecyclus. Bij sommige vrouwen komen de maandstonden terug na een tijdelijke onderbreking. Andere vrouwen komen door de behandeling in de menopauze. Omdat deze stoornissen niet te voorspellen zijn, is een oraal anticonceptivum tijdens de hele duur van de chemotherapie nodig om elk risico op een zwangerschap uit te sluiten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/03/2009 - 00h00 Dr. Pascale This, " Le guide de la femme après 40 ans ", uitgeverij Odile Jacob.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zwanger worden: hoe lang wachten na borstkanker? Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Borstkanker komt ook voor bij vrouwen jonger dan veertig jaar. In dat geval stelt zich de vraag of men na het doorstaan van borstkanker een zwangerschap mag overwegen. Het antwoord is ja, maar die beslissing moet individueel bepaald worden, al naarge...

Hoe groot is uw risico op borstkanker? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h48

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te ne...

Zes tips om borstkanker te voorkomen Geüpdatet op 01/04/2008 - 00h00

Leeftijd, erfelijkheid en de hormonen zijn elementen die nu eenmaal niet te veranderen zijn, maar onze keuzes en onze manier van leven kunnen wel helpen om borstkanker terug te dringen. Hieronder volgen zes tips voor vrouwen om borstkanker te bestrij...

Meer artikels