• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Leven met psoriasis

Leven met psoriasis

Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid die een bron is van irritatie, jeuk en rode plekken. De gevolgen van de aandoening hebben ook belangrijke consequenties voor de levenskwaliteit en het welzijn van de getroffen personen. Naast de gewone behandeling, bieden we u een aantal raadgevingen die u dagelijks kunt toepassen om beter te leven met psoriasis...

Tips voor mensen die getroffen zijn door psoriasis

De behandeling van psoriasis moet samen met een arts opgestart worden. Naast de geneesmiddelen die noodzakelijk zijn voor een lokale behandeling, zijn sommige maatregelen dagelijks van toepassing.

Dagelijkse huidverzorging
Hydrateer dagelijks de huid. Zorg ervoor dat u altijd hydraterende crème bij u hebt om de huid te kunnen hydrateren in geval van jeuk. Breng de crème aan door zachtjes te masseren. En niet krabben! In geval van jeuk, kunt u een drukkende beweging uitoefenen op de plaats van de irritatie. Haal de korsten er nooit af. Neem eerder een douche dan een bad en gebruik water dat niet te heet is. Droog u zorgvuldig af na het wassen, zonder te wrijven, maar dep de huid met een handdoek. Vermijd te spannende kledingstukken. Geef de voorkeur aan katoenen en linnen kledingstukken en vermijd synthetische stoffen. Beperk blootstelling aan de zon en denk eraan beschermende zonnebrandcrème aan te brengen.

Behandeling

Volg zeer stipt de behandeling voorgeschreven door de arts. Verhoog de doses nooit uit eigen beweging en breng de crème niet vaker aan dan voorgeschreven. En omgekeerd: geef de behandeling niet op en laat niet te veel tijd verlopen tussen twee verzorgingen. Laat u niet ontmoedigen. Soms is het noodzakelijk over vrij lange periodes verschillende behandelingen te proberen alvorens een doeltreffend middel te vinden. En soms zijn combinaties van behandelingen noodzakelijk. Probeer de factoren die sommige opstoten van de aandoening veroorzaken, te herkennen: stress, wijzigingen in de levenswijze, vermoeidheid, infectie, geneesmiddelen… Sommige thermale behandelingen kunnen een zinvolle aanvulling zijn van een basisbehandeling. Verstop u niet en sluit u niet van de buitenwereld af. Stort eventueel uw hart uit bij een vriend(in) of familielid, zoek steun bij een vereniging, enz.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/07/2013
Origineel artikel geschreven door op 04/05/2009

Bronnen: Franse vereniging voor de strijd tegen psoriasis (ALCP), maart 2009.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Huidproblemen: stress als boosdoener!

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten