• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Leven met een heupprothese

Leven met een heupprothese

De vervanging van het heupgewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten met artrose, ontstekingsreuma of trauma's aanzienlijk verbeterd. Enkele tips om een heupprothese goed te verdragen en risico's en complicaties te vermijden.

Een prothese wordt voorgesteld als het gewricht versleten en pijnlijk is

Wanneer de pijn ondraaglijk wordt en de medische behandeling (geneesmiddelen, infiltraties, revalidatie) niet meer helpt, is een heupprothese de enige oplossing. De belangrijkste indicaties voor de ingreep zijn pijn, bewegingshinder en de aantasting van de levenskwaliteit. Daarnaast wordt rekening gehouden met andere criteria zoals de slijtagegraad van het gewricht, ouderdom en de beroepsactiviteit.

De ingreep rendeert pas maanden later

De patiënt moet in de loop van de eerste twee maanden na de ingreep geleidelijk en voorzichtig zijn activiteiten hervatten. In de praktijk zijn er 5 tot 8 maanden nodig om na een beeningreep een optimaal resultaat te bereiken. De patiënt kan dan normaal zijn dagelijkse activiteiten uitoefenen met een heupprothese. Hou echter altijd rekening met uw leeftijd en uw lichamelijke capaciteiten vóór de operatie.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2016
Origineel artikel geschreven door op 20/01/2004

Bronnen: Os et Articulations, un " CAPITAL " pour la vie, Informations Pratiques n°2, mai 2003, Vivre avec un prothèse de hanche, Société Française de Chirurgie Orthopédique et Traumatologique (SOFCOT ; www.sofcot.com.fr), prof. Jean-Pierre Courpied, orthopedisch chirurg. (Botten en Gewrichten, een 'KAPITAAL' voor het leven, Praktische Informatie nr. 2, mei 2003, Leven met een heupprothese, Franse Vereniging voor Orthopedische en Traumatologische Chirurgie.

Vindt u het artikel interessant?