Leve slowfood!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 10h45
-A +A

Slowfood is niet langer alleen maar een trend, maar een mondiale beweging die nu al onze eetgewoonten drastisch heeft veranderd. Deze week is slowfood aan het feest in Brussel

Wat is slowfood precies?

Misschien hebt u nog nooit van slowfood gehoord, al is die vandaag wel vrij populair. De beweging ontstond eind jaren 80 in Italië en verspreidde zich vervolgens wereldwijd. De naam slowfood is uiteraard een reactie op “fastfood”, synoniem van een snelle, goedkope… en zeer ongezonde hap die overal hetzelfde smaakt. Slowfood is een tegenbeweging die het volgende wil promoten:

  • lekkere voeding, d.w.z. smaak- en kleurrijk, en goed voor een heerlijke maaltijd;
  • op een milieuvriendelijke manier gekweekt;
  • sociaal rechtvaardig, waarbij de producenten een eerlijke prijs krijgen;
  • en lokaal, dus afkomstig uit de eigen streek en niet getransporteerd vanuit de andere kant van de wereld, waarbij honderden liters olie verspild worden.

De doorbraak van die ideeën en de toepassing ervan in steeds meer restaurant- én huiskeukens heeft een echte revolutie teweeggebracht op ons bord. Weer volop leren genieten van seizoensproducten, leren welke groenten er zoal gekweekt worden bij ons, inzien waarom biofruit of eerlijk gekweekt fruit duurder is dan fruit dat te koop is in de warenhuizen, maar dat dit prijsverschil terecht is… Al die ontwikkelingen zouden er wellicht ook gekomen zijn zonder de slowfoodbeweging, al blijft die tegelijk een belangrijk symbool en instrument van dit bewustwordingsproces.

Aarzel dus niet om deze week even rond te lopen in onze hoofdstad, ook al bent u geen Brusselaar. Er worden culinaire wandelingen georganiseerd, en sommige restaurants bieden een speciaal aangepast menu aan. U vindt het volledige weekprogramma terug op www.proefbrussel.be.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 10h45
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat eet ik het best als ik moe ben? Gepubliceerd op 03/02/2016 - 11h25

De dagen worden almaar korter en grijzer. U raakt ’s ochtends niet uit bed. U sleept zich door de dag, zit urenlang voor de buis of in de bioscoop. Kortom, u bent moe, u zit erdoor. Wat kunt u eten om u op te kikkeren en de vermoeidheid te overwinnen...

Vis: feiten en fictie. Geüpdatet op 08/08/2011 - 15h42

Waarom moeten we vis eten ? Welke voedingswaarde heeft vis precies? Welke soorten vis moeten we bij voorkeur eten en bevat dit dierlijk product ook specifieke risico’s? Informeer u en help de fabeltjes de wereld uit.

Op het menu : kool Geüpdatet op 26/02/2003 - 00h00

De Brassicaceae of kruisbloemenfamilie is behoorlijk omvangrijk en omvat alle mogelijke kolen. Er zijn kolen met roosjes of met bladeren, maar ze zijn allemaal even voedzaam. Helaas zijn ze niet altijd even makkelijk verteerbaar.

Meer artikels