• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    3 mening
  • Getuigenissen (0)

Leve slowfood!

Artikel gepubliceerd door op 08/09/2011


Leve slowfood!

Slowfood is niet langer alleen maar een trend, maar een mondiale beweging die nu al onze eetgewoonten drastisch heeft veranderd. Deze week is slowfood aan het feest in Brussel

Wat is slowfood precies?

Misschien hebt u nog nooit van slowfood gehoord, al is die vandaag wel vrij populair. De beweging ontstond eind jaren 80 in Italië en verspreidde zich vervolgens wereldwijd. De naam slowfood is uiteraard een reactie op “fastfood”, synoniem van een snelle, goedkope… en zeer ongezonde hap die overal hetzelfde smaakt. Slowfood is een tegenbeweging die het volgende wil promoten:

  • lekkere voeding, d.w.z. smaak- en kleurrijk, en goed voor een heerlijke maaltijd;
  • op een milieuvriendelijke manier gekweekt;
  • sociaal rechtvaardig, waarbij de producenten een eerlijke prijs krijgen;
  • en lokaal, dus afkomstig uit de eigen streek en niet getransporteerd vanuit de andere kant van de wereld, waarbij honderden liters olie verspild worden.

De doorbraak van die ideeën en de toepassing ervan in steeds meer restaurant- én huiskeukens heeft een echte revolutie teweeggebracht op ons bord. Weer volop leren genieten van seizoensproducten, leren welke groenten er zoal gekweekt worden bij ons, inzien waarom biofruit of eerlijk gekweekt fruit duurder is dan fruit dat te koop is in de warenhuizen, maar dat dit prijsverschil terecht is… Al die ontwikkelingen zouden er wellicht ook gekomen zijn zonder de slowfoodbeweging, al blijft die tegelijk een belangrijk symbool en instrument van dit bewustwordingsproces.

Aarzel dus niet om deze week even rond te lopen in onze hoofdstad, ook al bent u geen Brusselaar. Er worden culinaire wandelingen georganiseerd, en sommige restaurants bieden een speciaal aangepast menu aan. U vindt het volledige weekprogramma terug op www.proefbrussel.be.

Artikel gepubliceerd door op 08/09/2011

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?