Leve selenium!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 07/06/2005 - 00h00
-A +A

Seleniumtekort komt vrij veel voor bij atleten, met allerlei vreemde symptomen tot gevolg: lage immuniteit, neerslachtigheid, slapeloosheid,…

PUB
Overzicht

Selenium krijgt veel aandacht sinds ontdekt werd dat het tot de fameuze antioxidanten behoort. Die bestrijden de al even fameuze vrije radicalen die massaal vrijkomen in alle gevallen van "oxidatiestress", onder meer bij het sporten! Selenium bevordert dan samen met vitamine E de werking van een enzym, "glutathionperoxidase", die een cruciale rol speelt bij de bescherming van de weefsels.

Bovendien draagt het onrechtstreeks bij tot de bescherming van de celmembranen, wat vooral interessant is voor liefhebbers van uithoudingssporten die een zeer zwak zenuwstelsel hebben (neerslachtigheid, chronische vermoeidheid, slapeloosheid) en ook hormonaal bijzonder kwetsbaar zijn (amenorroe, uitputting van het klierstelsel.

Selenium slaagt er ook in zich te binden aan een aminozuur, cysteïne, om "selenocysteïne" te vormen, die sommige specialisten zonder aarzelen bestempelen als "het 21ste aminozuur".

Verder wordt ook stilaan duidelijk dat selenium een belangrijke rol speelt bij de afweer, met name om de microben te vernietigen die herhaalde oor- en keelontstekingen, sinusitis, verkoudheden en bronchitis veroorzaken. Maar er is nog meer: selenium zou ook kunnen verhinderen dat virussen muteren in agressievere vormen. Het gaat hier om een klassiek verschijnsel bij griepepidemieën, waarbij een a priori goedaardige aandoening plots veel gevaarlijker kan toeslaan door een minuscule verandering in het RNA. De kans op een dergelijk accident is des te groter als de gastheer een seleniumtekort vertoont.

Dit oligo-element vermindert ook de toxiciteit van zware metalen (onder meer lood, cadmium en kwik), door er inerte verbindingen mee aan te gaan die snel weer uitgescheiden worden zonder de lever te beschadigen.

Ten slotte zou selenium onmisbaar zijn voor de goede werking van de hersenen. De zenuwweefsels zijn namelijk van nature arm aan antioxiderende enzymen en rijk aan vetten: die laatste maken ongeveer 70 % uit van het totale hersengewicht! Dat maakt onze hersenen echter bijzonder kwetsbaar voor vrije radicalen. En als de productie van glutathionperoxidase bovendien afgeremd wordt door een seleniumtekort, kan dit een soms spectaculaire vermindering van de cognitieve functies veroorzaken. Dat is wellicht wat er gebeurt bij sommige psychische aandoeningen die overtrainde sporters treffen.

Leve de mossel!

Dat alles maakt duidelijk dat een seleniumtekort zeer schadelijk is voor de volksgezondheid. Geschat wordt dat in een land als België ongeveer 30 % van de bevolking te weinig selenium inneemt. Bij sporters zou dat zelfs 50 tot 60 % zijn. Veel chronische pees-, spier- en gewrichtsproblemen zouden daaraan te wijten zijn. Vandaar dat steeds meer atleten seleniumsupplementen nemen.

Het is met selenium zoals met ijzer: het zit zowat overal in, maar meestal in zeer kleine dosissen (ongeveer 20μg selenium voor 100 g voedsel). Bij gebruik van supplementen wordt wel aangeraden om maximum 100 µg per dag in te nemen, want een overdosis kan toxisch zijn voor het lichaam. Aangepaste voeding is in elk geval een betere strategie. Eet geregeld mosselen (290-360 μg/100 g), zalm, garnalen (tussen 200-250), en alle andere schaaldieren en vissoorten (tussen 150 en 200). Ook muesli, lever, niertjes en konijn (tussen 100 en 150) zijn goed.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 07/06/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Selenium: een oligo-element dat wonderen verricht? Geüpdatet op 16/03/2015 - 16h48

Selenium is een oligo-element met een heel krachtige antioxidante werking . Omdat oxidatie aan de basis ligt van het verouderingsproces en veel nefaste ziekten, schrijven sommige mensen aan selenium wonderbaarlijke krachten toe. Daardoor is het metee...

Antioxidanten: waarom en hoe volop selenium opnemen! Gepubliceerd op 24/03/2014 - 18h39

Selenium is een oligo-element met krachtige antioxidante eigenschappen. Het gaat dan ook veroudering en ouderdomsgebonden ziekten tegen. Het helpt ook bepaalde vormen van kanker voorkomen, stimuleert ons afweersysteem en speelt een rol in de werking...

Selenium kan de evolutie van aids vertragen! Geüpdatet op 06/02/2007 - 00h00

Volgens onderzoekers van de universiteit van Miami kan een voedingssupplement met selenium bovenop de antiretrovirale traditionele therapie (de zogeheten aidsremmers) de evolutie van het hiv-virus onder controle houden en de werking van het immuunsys...

Vitamine E, selenium en prostaatkanker: slecht nieuws? Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

Om het beschermend effect van selenium en vitamine E bij prostaatkanker te bepalen, werd een grote interventionele studie SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) uitgevoerd. De voorlopige resultaten zijn spijtig genoeg niet positief.

Meer artikels