PUBLICITÉ

Blog : " Blog diëtetiek "

Leve de etiketten!

Article créé le 06/03/2012 - 12h09 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/03/2012 - 12h09
-A +A

Hoe kunnen we gezond leven in een omgeving die vol schadelijke stoffen zit? Door de kleine lettertjes te lezen op de verpakking van eetwaren en cosmetische producten.

PUB

Kleine letters vol belangrijke info

Iedereen weet intussen wel dat heel wat producten in onze naaste omgeving niet goed zijn voor onze gezondheid., Onze verzorgingsproducten en eetwaren zijn niet altijd even veilig. Er zit van alles in, van ftalaten over palmolie, kleurstoffen en veel andere stoffen tot aluminium. Er bestaan weliswaar voorschriften voor, maar de wetenschap toont soms aan dat die niet volstaan.

Misschien nog het meest verontrustende is het gevoel dat we geen enkele controle hebben over wat de industrie in de producten doet die we dagelijks gebruiken. Dat klopt ook gedeeltelijk, want ik kan bijvoorbeeld niet naar de hoofdzetel van een grote multinational bellen om te eisen dat er voortaan geen aluminiumzouten worden verwerkt in mijn favoriete deodorant. Dat zou ook niet volstaan om mijn deodorant veiliger te maken. Ik zou dan ook moeten kunnen controleren of het product dat in de plaats van de aluminiumzouten wordt gebruikt wel ongevaarlijk is. Hoe kunnen we er nog zeker van zijn dat we in deze ingewikkelde wereld de juiste keuzes maken?

 

En toch is het niet zo moeilijk om te weten wat we kopen

Ondanks alles staan we toch niet helemaal machteloos tegenover de schadelijke producten om ons heen. We  hebben één sterk wapen: de kleine lettertjes op de verpakking. Alle producten voor voeding en verzorging moeten tegenwoordig voorzien zijn van een etiket waarop de ingrediënten duidelijk worden vermeld. Dat moet in een welbepaalde volgorde gebeuren. De eerst vermelde ingrediënten zitten in grote hoeveelheden in het product, de laatste in veel kleinere hoeveelheden. Wilt u dus weten wat u met het bereide gerecht in uw winkelwagentje straks binnenkrijgt, dan is het simpel: draai het pakje gewoon om en lees de lijst van ingrediënten op het etiket. Of als u wilt nagaan of een crème die zogezegd op basis van natuurlijke ingrediënten is gemaakt ook echt zo milieuvriendelijk is, controleer dan gewoon de samenstelling. Misschien komt u wel voor een paar verrassingen te staan…

Enkele tips om de etikettering zo nuttig mogelijk voor u te maken:

  • Heel algemeen: koop altijd de producten met het minst aantal ingrediënten. Dat verkleint automatisch de kans dat het product dat u koopt uw gezondheid schaadt.
  • Als u een ingrediënt ziet staan waarvan u niet weet hoe het werkt, probeer dat dan te weten te komen. Niet alle stoffen met eenvoudige namen zijn automatisch ongevaarlijk. En het omgekeerde is ook waar.
  • Als u de etiketten leest, kunt u op een meer doordachte manier uw inkopen doen. Kies uw informatiebronnen dan wel zorgvuldig uit. Alleen dan kunt u goede beslissingen nemen!

 

De bedoeling van zo’n grondige(re) studie van de etiketten is niet om u bang te maken, maar om u net te helpen om keuzes te maken waar u zich goed bij voelt. Als blijkt dat de koekjes waar u zo verslingerd op bent een paar niet al te koosjere ingrediënten bevatten, dan is dat geen drama. We hebben het al eerder gezegd op deze blog: een "niet aan te raden product" is niet te verwarren met "groot gif"!

Billet initialement publié le 06/03/2012 - 12h09 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/03/2012 - 12h09
Ce billet fait partie du blog : Blog diëtetiek
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ