• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Leve de lente... behalve voor de allergielijders!

Artikel gepubliceerd door op 19/03/2012


Leve de lente... behalve voor de allergielijders!

Het is lente, voor de allergielijders begint de jaarlijkse ellende weer. ’s Winters hebben ze normaal geen last van stuifmeel of pollen. De lange koudegolf in februari heeft die rustige periode dit jaar nog verlengd. Maar er is geen ontkomen meer aan, de els en de  hazelaar verspreiden hun zaadjes al in de wind. De periode van de niesbuien is definitief begonnen…

Luchtwegenallergieën zijn niet synoniem met hooikoorts

Luchtwegenallergieën uiten zich in de meeste gevallen door allergische rinitis. Dat staat voor een hele collectie minder leuke symptomen:

 • Een druipneus die maar blijft lopen ("als een kraan" zeggen de betrokkenen vaak)
 • Lange niesbuien, vooral ‘s ochtends (storend voor iedereen in de buurt, maar vooral uitputtend voor de allergielijders)
 • Vaak gaat dit nog gepaard met andere vervelende dingen zoals conjunctivitis  (bindvliesontsteking) of hoesten.

Met al deze klachten hebben we de bekendste symptomen op een rij gezet. Maar dat is niet alles! Er zijn nog andere, minder bekende aspecten van  luchtwegenallergieën die voor  de betrokkenen net zo hinderlijk en lastig zijn. We noemen er een paar: slaapstoornissen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen… De lijst is lang. Patiënten klagen dan ook vaak over felle vermoeidheid en een lagere productiviteit in het seizoen van de allergieën.

 

Allergie voor pollen, niet alleen in de zomer!

Deze luchtwegenallergieën worden vaak "hooikoorts" genoemd. De hooiperiode is ook vreselijk voor mensen die allergisch zijn voor de pollen van grassen (alle soorten grassen, maar ook tarwe en de meeste andere graangewassen).

En aangezien er heel wat grassen in onze contreien groeien en de bestuiving ervan algemeen in juli en augustus plaatsvindt, zijn deze twee maanden extra lastig voor allergielijders. Maar het zou te mooi zijn om te denken dat de zomer en alleen de zomer het seizoen van de luchtwegenallergieën is…

 Zoals hierboven al aangegeven verschijnen de eerste pollen in februari/maart, en van dan af houdt het tot september niet meer op. Voor een pollenkalender kunt u terecht op de website www.airallergy.be.

 

Allergische rinitis, een ernstige aandoening die behandeld moet worden

Een allergische rinitis is onschuldig, maar zorgt een groot deel van het jaar wel voor grote ongemakken. Het is ook een belangrijke verergerende risicofactor voor bepaalde problemen  met de luchtwegen (het risico op astma wordt met factor 8 vermenigvuldigd voor wie lijdt aan een luchtwegallergie).

Als u allergisch bent of dat vermoedt, moet u zich dus zeker laten behandelen. De therapieën zijn niet altijd 100% doeltreffend, maar ze helpen wel veel symptomen verzachten. Uw arts kan u trouwens de meest duurzame behandeling tegen deze allergie voorschrijven: de desensibilisatie. Deze therapie is de voorbije jaren sterk verbeterd en heeft bij de grote meerderheid van de allergielijders goede resultaten. Vraag dus om informatie!

Artikel gepubliceerd door op 19/03/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Het hooikoortsseizoen is (weer) begonnen

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 3/06/2014 10:05

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

De allergie is niet zo erg, maar… Van hooikoorts (of allergische rinitis met de medische term) ga je natuurlijk niet dood. De eindeloze niesbuien hebben zelfs iets grappigs. Maar steeds meer mensen ...