Let op met pompelmoes als u geneesmiddelen neemt!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/10/2008 - 00h00
-A +A

Pompelmoessap heeft een invloed op de opname van bepaalde geneesmiddelen. Dat blijkt althans uit recente studies. Om welke geneesmiddelen gaat het en wat is die invloed concreet?

PUB

Pompelmoessap en geneesmiddelen: een risico op een te hoge dosis

Tot dusver is alleen van pompelmoessap bekend dat het sterk inwerkt op een aantal geneesmiddelen. De interactie is niet van die aard dat "de werking van die geneesmiddelen vermindert, maar wel dat de bijwerkingen vaker optreden en ook zwaarder zijn" waarschuwt de Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg (Afssaps).
Hoe komt dat? Omdat de opname van bepaalde geneesmiddelen in onze darmen geregeld wordt door een enzym (CYP3A4), en sommige bestanddelen in pompelmoessap (bergamotine en een van de afgeleide producten ervan) verhinderen dat dit enzym werkt. Het gevolg is dat de opname van de geneesmiddelen gestimuleerd wordt en er dus meer van in het bloed terechtkomt.

Pompelmoessap: om welke geneesmiddelen gaat het?

Er zijn twee families van geneesmiddelen in het spel.
De eerste is die van de zogenaamde immunosuppressiva, geneesmiddelen die worden voorschreven om afstotingsverschijnselen tegen te gaan zoals tacrolimus en ciclosporine (algemene internationale naam). Ze brengen een verhoogd risico op toxiciteit voor de nieren mee als het pompelmoessap en het geneesmiddel op hetzelfde moment worden ingenomen.
De tweede groep zijn geneesmiddelen die worden voorgeschreven om de hoeveelheid cholesterol in het bloed te verlagen, zoals atorvastatine en vooral simvastatine. Bij gelijktijdig gebruik van atorvastatine en pompelmoessap verdubbelt de opgenomen dosis van het geneesmiddel. Bij gelijktijdig gebruik van simvastatine en pompelmoessap wordt de opname van het geneesmiddel maar liefst met factor 15 verhoogd, dat betekent dat men de dosis van twee weken in één keer binnenkrijgt! De combinatie van pompelmoessap en deze geneesmiddelen kan op termijn ernstige spieraandoeningen veroorzaken.
Afssaps raadt daarom aan om "geen pompelmoessap te drinken in de twee uur die aan de inname van de geneesmiddelen voorafgaan, en om het gebruik te beperken tot minder dan een kwart liter per dag".

Nog dit: het gaat hier wel enkel om pompelmoessap. Andere fruitsappen, zoals sinaasappelsap, appelsap of andere hebben geen enkele soortgelijke invloed en gaan dus zonder probleem samen met medicatie.

Het is dan ook aan te raden om de bijsluiter bij de geneesmiddelen aandachtig te lezen, vooral het hoofdstuk wisselwerkingen. Hierin wordt systematisch aangegeven welke voedingsmiddelen te mijden zijn als men het specifieke geneesmiddel neemt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/10/2008 - 00h00 Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg (Afssaps), communiqué oktober 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Co-enzym Q10: bron van jeugd? Geüpdatet op 17/06/2013 - 10h24

Het co-enzym Q10 wordt in de cosmetica-industrie gebruikt om veroudering tegen te gaan, maar het is vooral belangrijk voor onze cellen. Het levert ze namelijk 95 % van hun energie. De stof zou ook nog tal van andere gezondheidvoordelen hebben. Dit an...

Meer artikels