• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Let op de rug van uw kind!

Let op de rug van uw kind!

Zolang uw kind groeit, moet u goed op zijn rug letten. Bij de minste afwijking moet u een orthopedisch chirurg raadplegen, zodat hij een eventuele groeistoornis tijdig kan behandelen.

Kinderen en rugpijn

Wervelkolomaandoeningen bij kinderen komen meestal voor in de periode waarin de wervelkolom snel groeit: rond 12-13 jaar bij meisjes (vóór de eerste maandstonden), rond 13-14 jaar bij jongens (vóór de eerste tekens van de puberteit). Vandaar het belang van een regelmatige en grondige controle, om misvormingen (scoliose, kyfose) op te sporen en een verkeerde houding vroeg genoeg te corrigeren.

De schoolarts vervult een belangrijke rol bij het opsporen van dergelijke misvormingen. Toch worden die bij heel wat kinderen helaas niet ontdekt. Vandaar dat kinderartsen, huisartsen en ouders de raad krijgen om bijzonder waakzaam te zijn bij onderzoeken. Vandaag worden heel wat aandoeningen bij kinderen nog altijd in een te vergevorderd stadium opgespoord, waardoor een operatie de enige oplossing is.

Scoliose

Scoliose is te herkennen aan de bochel die het kind vertoont als het vooroverbuigt. Zodra er een kleine afwijking vastgesteld wordt, moeten er röntgenfoto's genomen worden. Laten die een afwijkend beeld zien, dan moet het kind doorgestuurd worden naar een orthopedisch chirurg.

Scoliose houdt waarschijnlijk verband met een afwijking van de wervels of de tussenwervelschijf. Ze komt veel meer voor bij meisjes dan bij jongens (een verhouding van zeven op één) en blijft in de meeste gevallen tijdens de groei stabiel, maar moet wel om de 4 tot 6 maanden gecontroleerd worden.

Wordt er echter een verergering vastgesteld, dan moet het kind tot het einde van de groei een korset dragen. Is de situatie te erg, dan is er een operatie nodig waarbij de gekromde wervelkolom rechtgezet wordt en de wervels in de juiste positie aan elkaar vastgemaakt worden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012
Origineel artikel geschreven door op 16/09/2003

Bronnen: Communiqué van de Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (Franse Vereniging voor Orthopedische en Traumatologische Chirurgie) Voorzitter: dr. Jean Barthas, orthopedisch chirurg, Saint-Joseph-ziekenhuis in Parijs, www.sofcot.com.fr.

Vindt u het artikel interessant?