• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Getuigenissen (0)

Leren leven met fibromyalgie

Leren leven met fibromyalgie

Fibromyalgie, ook wel 'onzichtbare handicap' genoemd, komt voor bij ongeveer 2,5 % van de bevolking (in totaal ongeveer 250.000 Belgen), en treft vier keer zoveel vrouwen als mannen.

De patiënten moeten leren leven met deze aandoening, die zowel lichamelijke als sociale en professionele gevolgen heeft.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een pijnsyndroom dat gepaard gaat met algemene symptomen. Het uit zich in diffuse en chronische musculoskeletale pijn (in spieren, pezen en ligamenten) die zich op verschillende plaatsen in het lichaam kan voordoen, met wisselende intensiteit, en verder in stijfheid, slaapstoornissen en vermoeidheid.

Sommige patiënten hebben de ziekte in lichte graad, andere lijden aan een matige of zelfs ernstige vorm. De pijn is vaak het hevigst in de meest belaste lichaamsdelen.

 

Fibromyalgie: ik heb overal pijn!

Pijn kan om het even welk lichaamsdeel treffen en voorkomen in verschillende vormen: branderig gevoel, prikkelingen, krampen,…... Een fibromyalgiepatiënt voelt overal in het lichaam een stekende pijn. Na lange tijd te hebben stilgezeten of -gelegen is hij stijf en heeft hij wat tijd nodig om weer te kunnen bewegen.

Ook zijn slaapstoornissen kunnen verschillende vormen aannemen: apneu, slapeloosheid, nachtmerries, rusteloze benen, tandenknarsen,… Zijn slaap is niet verkwikkend.

Naast deze drie symptomen kan er ook sprake zijn van hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen (spastisch colon), urinaire en gynaecologische klachten, geluids-, geur-, licht- en warmte- en/of koude-intolerantie (algemene prikkelbaarheid), geheugenverlies, jeuk, droge ogen, mond en huid, angst en depressie.

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 16/11/2012
Origineel artikel geschreven door op 07/12/2004

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Als de pijn chronisch wordt

Vindt u het artikel interessant?