Leren leven met fibromyalgie

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 16/11/2012 - 12h45
-A +A

Fibromyalgie, ook wel 'onzichtbare handicap' genoemd, komt voor bij ongeveer 2,5 % van de bevolking (in totaal ongeveer 250.000 Belgen), en treft vier keer zoveel vrouwen als mannen.

De patiënten moeten leren leven met deze aandoening, die zowel lichamelijke als sociale en professionele gevolgen heeft.

PUB

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een pijnsyndroom dat gepaard gaat met algemene symptomen. Het uit zich in diffuse en chronische musculoskeletale pijn (in spieren, pezen en ligamenten) die zich op verschillende plaatsen in het lichaam kan voordoen, met wisselende intensiteit, en verder in stijfheid, slaapstoornissen en vermoeidheid.

Sommige patiënten hebben de ziekte in lichte graad, andere lijden aan een matige of zelfs ernstige vorm. De pijn is vaak het hevigst in de meest belaste lichaamsdelen.

 

Fibromyalgie: ik heb overal pijn!

Pijn kan om het even welk lichaamsdeel treffen en voorkomen in verschillende vormen: branderig gevoel, prikkelingen, krampen,…... Een fibromyalgiepatiënt voelt overal in het lichaam een stekende pijn. Na lange tijd te hebben stilgezeten of -gelegen is hij stijf en heeft hij wat tijd nodig om weer te kunnen bewegen.

Ook zijn slaapstoornissen kunnen verschillende vormen aannemen: apneu, slapeloosheid, nachtmerries, rusteloze benen, tandenknarsen,… Zijn slaap is niet verkwikkend.

Naast deze drie symptomen kan er ook sprake zijn van hoofdpijn, spijsverteringsstoornissen (spastisch colon), urinaire en gynaecologische klachten, geluids-, geur-, licht- en warmte- en/of koude-intolerantie (algemene prikkelbaarheid), geheugenverlies, jeuk, droge ogen, mond en huid, angst en depressie.

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 07/12/2004 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 16/11/2012 - 12h45
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Fibromyalgie: de slaapstoornissen behandelen Gepubliceerd op 28/05/2013 - 11h27

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom dat voorkomt bij 2 à 4% van de bevolking. De spier- en gewrichtspijn gaan gepaard met zware vermoeidheid en slaapstoornissen. Het behandelen van die slaapstoornissen zou een van de hoekstenen van de behandeling f...

Fibromyalgie: het belang van levensgewoonten Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Fibromyalgie is en blijft een mysterieuze aandoening die voorkomt bij ongeveer 300.000 Belgen, vooral vrouwen. Bij gebrek aan curatieve behandeling kunnen bepaalde levensgewoonten bijdragen tot het bestrijden van de pijn waar de patiënten elke dag me...

Fibromyalgie: pijnlijke vermoeidheid Gepubliceerd op 01/04/2014 - 14h05

Fibromyalgie is een miskende aandoening waarvoor nog geen curatieve behandeling bestaat. Sommige geneesmiddelen kunnen echter wel de pijn goed verlichten en de depressie, die vaak met de ziekte gepaard gaat, verbeteren. Lichaamsbeweging is ook doeltr...

Fibromyalgie in het kort Gepubliceerd op 31/07/2012 - 10h50

Dit pijnlijke niet-gewrichtsgebonden syndroom komt meer voor dan we denken (2 tot 4% van de bevolking zou ervan weten) en raakt ook almaar beter bekend. Maar er doen nog heel wat mythes de ronde over. Hoe zit het nu precies?

Meer artikels