• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Lekkende urinewegen: een handicap die nog taboe is

Lekkende urinewegen: een handicap die nog taboe is"Ik plas in mijn bed", "ik moet om de tien minuten", "door mijn blaas kan ik geen sport doen", "ik heb een enorme aandrang"… Op elke leeftijd worden incontinentieproblemen onvoldoende behandeld, want er blijft een taboe rond bestaan.

In België hebben 600.000 vrouwen problemen met de urinewegen. Maar denk maar niet dat ze louter zijn voorbehouden aan rijpere vrouwen: één op twee is jonger dan vijftig en één op zes jonger dan dertig.Laat deze handicap uw dagelijkse leven niet vergallen, er bestaan wel degelijk oplossingen! Spreek erover met uw behandelende arts of uw uroloog.

Verslapte spieren

Als er urinelekken voorkomen bij een inspanning (hoesten, uw kind opnemen, een gewicht tillen, tennissen, joggen…) ligt de oorzaak hoogstwaarschijnlijk bij een te zwakke sluitspier of verslapte perineumspieren. Oefeningen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut kunnen volstaan, zo niet, dan moet een operatie worden overwogen. Tijdens een korte ziekenhuisopname wordt via natuurlijke weg, door de vagina, een soort band aangebracht om het urinekanaal te ondersteunen. Deze operatie levert in 80% van de gevallen succes op.

Hyperactieve blaas

In geval van frequente en onhoudbare aandrang om te urineren, gaat het ongetwijfeld om een hyperactieve blaas. Door bij het minste gevoel samen te trekken, veroorzaakt ze dergelijke problemen. Er bestaan geneesmiddelen om de blaas te kalmeren. Deze behandeling gaat al dan niet gepaard met oefeningen. Als deze methode niet het gewenste resultaat oplevert, kan er onderhuids ook een klein toestel worden ingebracht voor elektrostimulatie, waardoor de activiteit van de blaaszenuwen wordt getemperd.

Artikel gepubliceerd door op 20/05/2003

Bronnen: Persbericht van de Franse vereniging voor Urologie, 15 april 2003, www.urofrance.org.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Bekijk ook