• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Leerproblemen: misschien heeft uw kind baat bij een psychische check-up?

Leerproblemen: misschien heeft uw kind baat bij een psychische check-up?

5 tot 10% van de kinderen in een bepaalde leeftijdsgroep heeft leermoeilijkheden.

Jongens zouden er meer last van hebben dan meisjes. We hadden hierover een gesprek met Hervé Glasel, neuropsycholoog en gespecialiseerd in de ontwikkeling van kinderen en pubers.

Individuele leerproblemen opsporen

Hervé Glasel* heeft in zijn carrière naar eigen zeggen al vaak met verbazing vastgesteld dat de problemen van een kind toegeschreven worden aan de gezinssituatie - "hij is jaloers op zijn jongere zusje" of "hij kan de scheiding van zijn ouders niet verwerken" of nog "het komt door het overlijden van zijn grootvader"… - zonder dat vooraf de vraag werd gesteld of het kind misschien niet met een persoonlijk leerprobleem te kampen heeft.

Voor we met kant-en-klare verklaringen voor de dag komen, is het misschien goed om eerst op zoek te gaan naar gefundeerde antwoorden.

Wanneer moet je beslissen om een psychische check-up te laten doen?

Meestal is dat na het derde levensjaar, maar de regel is: zodra er problemen worden vastgesteld met stappen, spreken, de fijne motoriek, tekenen of andere vaardigheden. Maar aan het begin van de lagere school wordt deze stap essentieel.

Dan moet u alert zijn voor eventuele problemen met de basisvaardigheden - lezen, schrijven en rekenen - en uw kind indien nodig een psychische check-up laten ondergaan. Het kan gaan om traag leren, om moeilijk met getallen om kunnen gaan, om een slecht gevormd schrift, of om onvoldoende concentratie…

In al deze gevallen is wachten tot het 10de of 15de levensjaar alleen maar schadelijk, want als het kind leerproblemen heeft, zal het tegen dan al heel wat hebben afgezien in zijn schoolcarrière. En Hervé Glasel benadrukt nog: "Ouders zijn het best geplaatst om die problemen vast te stellen, want zij volgen hun kinderen van heel nabij."

Bijgewerkt door Dr. Catherine Solano op 15/05/2012
Origineel artikel geschreven door op 01/04/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten