• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Leerlingen zijn geen lastdieren

Leerlingen zijn geen lastdierenMeer dan 80 procent van de leerlingen torst een te zware boekentas. Hun boekenvracht weegt meer dan een tiende van hun eigen lichaamsgewicht. Volgepropte boekentassen en rugpijn: een onderzoek.

Veel rugklachten bij tieners

'Terug naar school' betekent voor veel schoolgaande jongeren ook opnieuw sjouwen met loodzware boekentassen. Onderzoekers van de Universiteit Riverside in California stelden vast dat heel wat jongeren over rugpijn klagen en ze leggen de schuld hiervoor bij overvolle boekentassen. De vorsers onderzochten 3500 tieners van 11 tot 15 jaar oud in vier middelbare scholen. 64% van de ondervraagde leerlingen zei af en toe last te hebben van rugpijn. Twee op vijf kinderen had rugpijn tijdens het dragen van de boekentas. 16% van de jongeren met rugklachten had als gevolg van de pijn niet kunnen deelnemen aan turnlessen of naschoolse sportactiviteiten.

Rugproblemen vanaf 8 jaar...

Europees onderzoek toont vergelijkbare cijfers. Ook in ons land komen de eerste rugklachten al voor bij kinderen van acht jaar, bij zestienjarigen hebben zes op tien jongeren af en toe last van rugpijn. Geen opwekkende gedachte. Rugpijn is niet alleen een lichamelijk probleem, maar heeft ook een gevolg voor het geestelijke welzijn. Bovendien voorspellen rugklachten op jonge leeftijd weinig goeds voor de toekomst.

Artikel gepubliceerd door op 21/09/2004

Bronnen: Siambanes D, Martinez JW, Butler EW, Haider T. Influence of school backpacks on adolescent back pain. J Pediatr Orthop. 2004;24:211-7.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten