Leer uw kinderen goed plassen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

Het spreekt vanzelf dat alle kinderen moeten leren zindelijk te zijn. Maar het is ook belangrijk zich daar niet toe te beperken, omdat een kind dat zijn blaas niet goed leegt of dat het plassen te lang uitstelt, zich blootstelt aan problemen zoals urineverlies of urineweginfecties.

PUB

Van de blaas tot de hersenen

De blaas is een hermetisch afgesloten zak die dient om gedurende enige tijd de urine op te slaan. De inhoud ervan hangt van de leeftijd af. Bij een kind van 2 jaar kan de blaas zowat 85 ml bevatten, wat overeenkomt met een klein kopje. Bij een kind van 4 jaar, kan de blaas tot 200 ml bevatten (een grotere kop), een hoeveelheid die het normaal gezien mogelijk moet maken om niet in bed te plassen. De inhoud van de blaas vermeerdert dan tot 250 ml rond de leeftijd van 8 à 10 jaar om uiteindelijk bij volwassenen 400 tot 700 ml te bedragen (2 à 3 grote koppen).

Een dialoog tussen de blaas en de hersenen

Aan de binnenkant van de blaas zijn er receptoren die de hersenen waarschuwen wanneer de blaas halfvol is. Zo krijgt men het gevoel dat men moet gaan plassen. Het bericht wordt tijdig doorgegeven zodat men voldoende tijd heeft om zich te organiseren, d.w.z. dat men het plassen kan uitstellen tot men op het toilet geraakt… Zodra men op het toilet is, geven de hersenen aan de sluitspier (een soort kraan die de blaas hermetisch gesloten houdt) het bevel om de urine te lozen. Een kind dat zindelijk leert worden, leert het openen en het sluiten van die sluitspier te controleren. Dit systeem functioneert zeer goed en wordt zelfs zeer snel een automatisme, op voorwaarde tenminste dat het niet geforceerd wordt, bijvoorbeeld door het plassen te lang en te dikwijls uit te stellen. Kinderen hebben soms inderdaad de neiging om te lang te wachten: zij spelen liever of, zoals dat op school dikwijls het geval is, zij ervaren te weinig privacy en stellen het plassen zeer lang uit, te lang zelfs…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00 Association française d'urologie (Franse Vereniging voor Urologie), 6de nationale week van de incontinentie, van 31 maart tot 4 april 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Plassen kan je leren! Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Een sterke urinegeur, urineverlies, jeuk, constipatie, buikpijn, infecties aan de urinewegen, het zijn allemaal ongemakken die wijzen op slechte gewoonten. En ja, plassen kan je leren!

Meer artikels