• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Leer oog te hebben voor de schoonheid van de ander

Leer oog te hebben voor de schoonheid van de ander We hebben allemaal de neiging onze medemensen discreet te observeren. Maar als we daarvan nu es profiteerden om oog te hebben voor hun mooie kanten?

Schoonheid en uiterlijk

In de trein, op het vliegtuig, in een wachtrij of in de wachtzaal: vaak kijken we met een kritisch oog naar de mensen rondom ons, kwestie van verveling te vermijden. De één zou beter van kapsel veranderen, de ander zou beter passender kleuren dragen, nog een ander zou vaker zijn schoenen moeten poetsen, een neuscorrectie moeten laten uitvoeren of beter een paar kilo's verliezen. Al die gedachten kunnen door ons hoofd spoken zonder dat we er ons volledig van bewust zijn.

Schoonheid zoeken in details

Het ergste is dat we iemand niet alleen heel mooi, maar ook aartslelijk kunnen vinden.
Een vrouw vertelde ons onlangs dat ze dergelijke gedachten haat. "We leven in een wereld waarin het uiterlijk veel te veel van tel is. We zijn er echt door geobsedeerd, en ik vind dat ongezond. Als ik mezelf erop betrap negatief te oordelen over iemands uiterlijk, vind ik mezelf een verachtelijk persoon. Wie ben ik om daarover te oordelen?
Schoonheid en lelijkheid zijn toch heel subjectief!" De vrouw in kwestie heeft er iets op gevonden om die kwalijke neiging te bestrijden: "Als ik zulke gedachten heb, concentreer ik me op de vraag: stel dat iemand verliefd raakt op die persoon (die ik op het eerste gezicht lelijk vind), wat begeert hij dan in hem of haar, wat wekt er zijn of haar verlangens op? Dat probeer ik na te gaan, en ik vind altijd wel iets. Dat kan van alles zijn: de welving van de schouders, het haar, de mond, de huid, de lichaamsvorm, ...
Kortom, ik verplicht mezelf om de persoon in kwestie heel even met een liefdevolle blik te bekijken."

Artikel gepubliceerd door op 19/09/2006

Vindt u het artikel interessant?