Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste

Leer complimenten te geven

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/04/2005 - 00h00
-A +A

Hoe moet u uw affectie tonen aan mensen die u graag ziet? Door het hun te zeggen, zeker, maar ook door hun in detail uit te leggen wat u precies in hen waardeert.

Het is altijd zinvoller om te zeggen "Ik hou van de manier waarop jij gespannen mensen op hun gemak kunt stellen. Da's een echte gave" dan "Ik waardeer je enorm". Door in detail te gaan, helpt u die persoon immers om zich bewust te worden van zijn kwaliteiten, toont u uw belangstelling voor hem en uw diepe vriendschap, en merkt hij of zij dat uw gevoelens gemeend zijn.

En aangezien we allemaal neiging hebben tot zelfkritiek, is het goed mogelijk dat uw complimenten hem of haar verbazen. Vaak vinden we onze kwaliteiten immers vanzelfsprekend, en als we ze eens horen van iemand anders, sterkt ons dat in onze zelfwaardering. Maar om iemands kwaliteiten te prijzen, moet je er wel eerst oog voor hebben, de juiste woorden vinden om ze te beschrijven en ten slotte complimenten durven te maken.

Om oog te hebben voor andermans kwaliteiten, moet u zich voor hen interesseren en ze aandachtig observeren. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. Als u zichzelf eens zou afvragen: "Welke kwaliteiten hebben mijn ouders? Mijn broers en zussen? Mijn partner? Mijn kinderen?", is het niet zo zeker dat u meteen de juiste antwoorden vindt. U ziet hen graag, u neemt ze zoals ze zijn, maar let u wel voldoende op hun positieve kanten? Het loont echt de moeite om de tijd te nemen om uzelf op te stellen als positieve waarnemer. Voor uw kinderen is dat van onschatbare waarde: u helpt ze om hun sterke punten te leren kennen. Even waardevol is het om hun zo vroeg mogelijk te leren hoe ze de kwaliteiten van anderen kunnen ontdekken… en die anderen dat duidelijk kunnen maken.

Er bestaat daarvoor een zeer eenvoudige en zeer aangename oefening: kies 's morgens bij het ontbijt een familielid en vraag iedereen om hem of haar een complimentje te geven. Kies 's anderendaags een ander familielid enzovoorts, tot iedereen zijn "complimentontbijt" heeft gehad. Aanvankelijk zullen sommigen zeggen: "Je bent een sympathiek iemand", om er zich gemakkelijk vanaf te maken. Geleidelijk zullen de opmerkingen echter uitvoeriger worden. "Ik heb het gisteren enorm geapprecieerd dat je toen zo reageerde …" De essentie is immers niet alleen iemands kwaliteiten prijzen, maar nog meer ons vermogen ontwikkelen om iemands positieve kanten te willen zien. Want je omgeving leren te koesteren, is een element van geluk.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 12/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe overleef je een complex? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Dat diegene zonder een of meerdere complexen de eerste steen werpt! Wat de mensen van elkaar doet verschillen, zijn niet zozeer de complexen zelf, maar wel de manier om ermee om te gaan. Sommige kunnen dat erg goed, terwijl anderen de indruk hebben d...

De beste wensen voor een nieuw jaar Geüpdatet op 31/12/2013 - 07h37

Liefde, gezondheid, geluk, goed verdien, zijn de klassiek wensen voor een nieuw jaar. Maar je kunt nog verder gaan in het formuleren van deze wensen en vooral in het verwezenlijken ervan… Vooral op het vlak van persoonlijke ontwikkeling is het aan je...

Meer artikels