Leeft u in een medische woestijn?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 21/04/2015 - 17h18
-A +A

Nogal wat gemeenten hebben een tekort aan huisartsen. Al enkele jaren geeft de overheid premies om jonge artsen aan te moedigen zich daar te vestigen.

20.000 euro aanmoediging aan wie zich in een gebied vestigt waar te weinig artsen zijn

Dat is het bedrag dat afgestudeerde artsen aangeboden krijgen. En het werkt: sinds de premie ingevoerd is, is het aantal huisartsen dat zich wil vestigen in een gebied met een tekort aan huisartsen meer dan verdubbeld. Van 86 naar 195 - dat zijn de cijfers van het weekblad Knack - is inderdaad een serieuze stijging.

Maar volgens Domus Medica, de vereniging van Vlaamse huisartsen, is dat nog lang niet genoeg. Van de 589 Belgische gemeenten kampen 300 gemeenten effectief met een tekort aan huisartsen…

Waarom is er een tekort aan artsen?

De simpelste oorzaak om het tekort te verklaren is dat de oude huisartsen ermee ophouden. De gemiddelde leeftijd van de nog werkende huisartsen veroudert inderdaad en de hiaten die ontstaan als artsen met pensioen gaan, raken moeilijk opgevuld. Maar er is meer.  Als we de huidige debatten in Frankrijk bekijken, waar de ‘medische woestijnen’ een toenemend probleem zijn, wordt duidelijk dat er tussen huisartsen en patiënten misschien een probleem van verstandhouding bestaat. Dokters proberen vandaag net als iedereen een evenwicht te vinden tussen hun privéleven en hun beroepsleven. Dat is des te belangrijker aan omdat hun inkomsten niet erg snel stijgen! Maar een dorpsarts woont, zeker in een gemeente waar er geen andere zijn, echt midden tussen zijn patiënten. Nee zeggen tegen zieke mensen die hulp nodig hebben, is dan niet vanzelfsprekend. En dat terwijl een arts vroeger niet op een uurtje minder of meer lette (maar misschien was hij ook ouder of had hij geen kinderen, of misschien bleef zijn echtgenote thuis om het huishouden te doen). Een plaats in de stad zoeken of in een ziekenhuis  waar men steun krijgt van een heel team, lijkt dus aantrekkelijker.

Slotsom: als u het geluk hebt om een goede arts in uw buurt te hebben, profiteer er dan van… en waardeer de moeite die hij doet! Als u in een gemeente woont waar een tekort aan huisartsen is, vertel ons dan over uw ervaringen. Waar laat u zich verzorgen? Denkt u dat het tekort aan artsen in uw buurt een impact heeft op uw gezondheid? 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 21/04/2015 - 17h18
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Moeten we onze kinderen voedingssupplementen geven? Geüpdatet op 31/12/2012 - 11h39

Vitamines en mineralen zijn essentiële elementen voor opgroeiende kinderen, maar net als bij volwassenen volstaat een gezonde en afwisselende voeding meestal om hun behoeftes te dekken. Toch is de verleiding groot - en zeker in de winter - om kindere...

Mariadistel, goed voor de lever Gepubliceerd op 16/12/2015 - 16h07

Mariadistel is een geneeskrachtige plant en geniet in het wetenschappelijke kringen grote belangstelling. Het is al langer bekend dat de plant een heilzame werking heeft op de lever, maar er zijn nog andere toepassingen mogelijk.

Een steek, beet, zonnesteek, misselijkheid: hoe reageren? Gepubliceerd op 20/08/2013 - 09h14

Een beet, een bijensteek, zonnesteek, reisziekte in de wagen. …Hoe reageert u als ouder het best als het uw kind overkomt? Wat moet u doen, en wat moet u vooral laten? De kennis van de juiste basisreflexen is belangrijk om snel soelaas te brengen, te...

Meer artikels