• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Getuigenissen (0)

Leds: opgelet voor de mogelijke risico’s voor de gezondheid

Leds: opgelet voor de mogelijke risico’s voor de gezondheid

Het blauwe licht dat door leds wordt uitgestraald, is overal rondom ons aanwezig.

De meeste kunstmatige lichtbronnen werken met die technologie, net zoals de schermen van ons televisietoestel, onze pc, tablet of smartphone.

Wat zijn de risico’s van die leds?
Welke mensen moeten zich ertegen beschermen en hoe kunnen ze dat doen?

Wat is blauw licht?

Een weetje: in het begin werden leds alleen gebruikt als indicatielampen. Later werden ze ook gebruikt voor de schermen van televisietoestellen en computers, nog later voor volledige verlichtingssystemen.

De lichtuitstralende diodes of leds (van het Engels light-emitting diode) hebben ons leven letterlijk overspoeld.
Leds zijn zuinig omdat ze weinig energie verbruiken en heel lang meegaan. Ze worden op grote schaal gebruikt voor de verlichting van woningen, bureaus, publieke ruimten zoals scholen en winkelcentra, enz. Ze worden ook gebruikt voor de verlichting van de openbare weg, van straten en van autowegen. Ze zijn ook terug te vinden in autolampen en in apparaten voor lumino- of lichttherapie, en natuurlijk ook in de schermen van televisietoestellen, computers, smartphones, enz.…

Deze leds stralen zogenaamd kunstmatig blauw licht uit, een bestanddeel van wit licht zoals dat door de zon wordt uitgestraald of door de traditionele gloeilamp. Dat wit licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog. Het blauw licht dat door leds wordt uitgestraald, is alleen veel sterker dan de ultraviolette stralen en ze bevatten ook meer energie dan natuurlijk licht.
Het licht van leds is 1.000 keer sterker dan dat van de traditionele verlichting (halogeenlamp, spaarlamp). We mogen ons dus terecht afvragen of dit licht risico’s inhoudt voor onze gezondheid en of we er ons tegen kunnen beschermen.

Wat zijn de risico’s van blauw licht?

Het aantal studies over leds neemt toe. Ze tonen aan dat het gebruik 's avonds van led-schermen (smartphones, tablets, pc’s, tv) het waak- en slaapritme verstoort en het langer duurt voor we inslapen, met alle gevolgen van dien voor het school- of professionele leven: vermoeidheid, slaperigheid, concentratie- en aandachtstoornissen, verminderde productiviteit, enz.

Risico’s van led duidelijk aangetoond:

Er zijn meerdere risico’s aan blauw licht verbonden:

 • Toxisch effect op de ooglens en het netvlies.

 • Verergerend effect bij ouderdomsmaculadegeneratie (OMD).

 • Verstoring van het 24-uurritme (biologische klok).

 • Verblinding en visueel ongemak.

 • Stroboscopisch effect door de wisselende intensiteit van het licht zonder dat het visueel waarneembaar is.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 03/03/2014

Bronnen: Het Franse ‘Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail (Anses), Verslag van collectief onderzoek, « Effets sanitaires des systèmes d’éclairage utilisant des diodes électroluminescentes (LED) », Saisine n°2008-SA-0408, oktober 2010. Russell Johnson, Organizational Behavior and Human Decision Processes, http://msutoday.msu.edu/news/2014/nighttime-smartphone-use-zaps-workers-energy/.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten