• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Last van te grote borsten?

Last van te grote borsten?

Er bestaan evenveel vormen en groottes van borsten als er vrouwen zijn!

Die verscheidenheid maakt net ook hun charme uit.

Volle borsten zijn tegenwoordig in, maar een te volle boezem kan ook problemen van fysieke of psychische aard meebrengen.

Mijn borsten verstoppen zodat ik ze niet zie

De borst is een heel apart orgaan. Het is tegelijk een seksueel attribuut en een symbool van het moederschap en speelt in het leven van vrouwen een belangrijke rol.

Een borstklier bestaat uit een twintigtal lobben die omgeven zijn door bind- en vetweefsel. Die lobben maken de productie van melk na de bevalling mogelijk. Het vetweefsel is bij sommige vrouwen overvloedig aanwezig, bij andere dan weer zo goed als onbestaand. De vetten liggen namelijk niet bij alle vrouwen op dezelfde plaatsen in het lichaam verspreid.

Een vrouw kan haar borsten daarom vergeleken met haar algemene lichaamsbouw te groot vinden, ook al bestaat er geen objectief criterium om te bepalen wanneer er sprake is van mammahypertrofie of te grote borsten.

De oorzaken zijn grotendeels van erfelijke aard. Maar ook de voeding zou volgens recent onderzoek een belangrijke rol spelen in de overmatige ontwikkeling van de borsten. Dat zou vooral toe te schrijven zijn aan de hormonen in vlees.

Te grote borsten: fysieke en/of psychische belasting

Aangezien er geen objectief criterium bestaat om te bepalen of een borstverkleining nodig of wenselijk is, moet men afgaan op de hinder die vrouwen in hun dagelijkse leven ondervinden. Die hinder kan functioneel zijn, zoals pijn in de rug en de schouders, sporen van de beugels van de beha, week worden van de vouw onder de borsten, enz.

Maar de hinder kan net zo goed optreden bij het sporten of tijdens het werk. Daarnaast kan de hinder ook van psychische aard zijn. Sommige vrouwen voelen zich op straat of op het werk bekeken, als ze al geen ongepaste opmerkingen krijgen!

Vrouwen kunnen ook ontevreden zijn over het uiterlijke aspect van hun boezem, omdat volle borsten makkelijker gaan hangen (mammaire ptosis). Ook  kleren vinden - en zeker geschikte lingerie - kan een probleem geven.

Artikel gepubliceerd door op 17/09/2012

Bronnen: Dr. Christophe Denoël, specialist plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie.

Vindt u het artikel interessant?