PUBLICITÉ

Last van tandenknarsen? Een knarsbitje kan helpen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/11/2016 - 17h11
-A +A

Hebt u last van tandenknarsen?

Hebt u het zelf opgemerkt of heeft uw omgeving u erop gewezen? En waarom doet u het? Wat valt er aan tandenknarsen te doen en welke rol kan een opbeetplaat of knarsbitje in de behandeling van tandenknarsen spelen?

PUB

Stress en tandenknarsen

Tussen 6 en 8 % van de volwassenen heeft last van tandenknarsen.
Bij kinderen komt het fenomeen zelfs nog meer voor. Over het algemeen vermindert tandenknarsen met het ouder worden.

Tandenknarsen - de medische term is bruxisme - is het over elkaar schuiven van de tanden zonder aanwijsbare reden. Bij het eten kan het gebeuren dat we per ongeluk met onze tanden over elkaar krassen, maar bij tandenknarsen klemt de patiënt zijn kaken echt en lang opeen. Het resultaat is dat de kaak bij de minste beweging knarsende geluiden maakt.

Dat geknars doet zich vooral ‘s nachts voor tijdens de slaap, maar het kan ook overdag optreden. Soms is de persoon in kwestie er zich niet van bewust en moet zijn omgeving erop wijzen. De belangrijkste bekende oorzaak van tandenknarsen is stress.

Ik knars met mijn tanden, is het erg?

Licht tandenknarsen is onschadelijk.

Bij intens en chronisch tandenknarsen echter kan de druk die op de tanden wordt uitgeoefend serieuze schade aanrichten. Bij het opstaan kan de kaak stram zijn en kunnen de kaakspieren pijn doen. Tandenknarsen kan ook felle hoofdpijn geven.

Maar het heeft ook een zware weerslag op de tanden zelf: de tanden slijten vroeger, ze zijn extra gevoelig, ze breken makkelijker of vertonen barstjes, ze komen los te zitten, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, journaliste santé le 29/10/2014 - 15h20 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/11/2016 - 17h11

Association Dentaire Française

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ