PUBLICITÉ

Langer leven dankzij vitamine D?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/10/2007 - 00h00
-A +A

Het gezondheidsdebat over vitamine D is recent en veelbesproken. Volgens Europese onderzoekers, zou onze levensverwachting wel degelijk verlengd kunnen worden indien wij een voldoende hoeveelheid van deze kostbare vitamine zouden bijnemen...

PUB

Er wordt tegenwoordig veel over vitamine D gesproken wanneer het gaat over de gezondheid van de botten en over osteoporosepreventie. De rol van vitamine D in de opbouw en instandhouding van de botten is zeer belangrijk. Deze vitamine vergemakkelijkt de opname van calcium in de darmen, voorkomt calciumverlies via de nieren en bevordert de hechting van calcium op de botten.

Een behoefte die moeilijk in te vullen is

Het probleem met vitamine D is dat die verschillend is van alle andere vitaminen. Je vindt ze zelden in voedingsproducten en wanneer je ze vindt, gaat het dikwijls om producten die men dikwijls afraadt. Men vindt vitamine D hoofdzakelijk in dierlijke vetten (boter, volle melk en daarvan afgeleide zuivelproducten, eieren,...).

Sommige plantaardige vetten (Belgische margarines en sommige oliën) worden ermee verrijkt en men vindt ze ook in vis. Maar dat is het dan zo ongeveer.

Vitamine D is bovendien een van de weinige oligo-elementen die door het lichaam wordt aangemaakt, onderhuids en onder invloed van ultraviolette stralen. Een productie die dus heel veel zon nodig heeft!

De gezondheidsvitamine

De laatste tien maanden was vitamine D regelmatig een gespreksonderwerp. En vandaag kunnen we met zekerheid beweren dat de heilzame werking van vitamine D veel verder reikt
dan alleen maar de stevigheid van de botten.

Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine D een effect kan hebben op de spierkracht en valpartijen van oudere mensen, op breuken, op verschillende kankers, diabetes, sommige auto-immuunziekten, besmettelijke ziekten en sommige cardiovasculaire ziekten. Globaal gezien komt dat neer op meer dan 70% van de oorzaken van sterfgevallen in de meerderheid van de industrielanden!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 23/10/2007 - 00h00 Autier P et al. Arch Intern Med 2007 ; 167 : 1730-1737
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ