• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Lange werkdagen? Wees op uw hoede voor alcohol…

Lange werkdagen? Wees op uw hoede voor alcohol…

Wie zeer lange werkdagen presteert, loopt een hoger risico op alcoholmisbruik of alcoholverslaving. Waakzaamheid is geboden!

Te veel werken verhoogt het risico op alcoholverslaving

Dit is in elk geval het besluit van een recente studie die in Nieuw-Zeeland uitgevoerd werd bij meer dan duizend jongvolwassenen tussen 25 en 40 jaar. De onderzoekers hebben het aantal werkuren per week vergeleken met de alcoholconsumptie, het alcoholmisbruik en de alcoholverslaving. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die meer dan 50 uur per week werken, een veel hoger risico lopen om geconfronteerd te worden met drankproblemen.

 

Waarom drinken mensen die veel werken meer alcohol?

Alcohol neemt de remmingen weg en ontspant, tenminste aanvankelijk. Mensen die een stresserend leven leiden, hebben soms de indruk dat ze niet zonder een glaasje alcohol kunnen om na een lange werkdag te kunnen ontspannen. Volgens de auteur van de studie, zouden lange werkdagen bovendien ook zorgen voor nauwere banden met de collega's. Het sociaal contact dat hieruit volgt, is soms een aanmoediging om na de werkuren nog iets te gaan drinken. Alcoholmisbruik maakt jammer genoeg soms deel uit van de ondernemingscultuur.

 

Artikel gepubliceerd door op 16/08/2011

Bronnen: Gibb, S. et al., Addiction, augustus 2011 (publication ahead of print), DOI: 10.1111/j.1360-0443.2011.03543.x

Vindt u het artikel interessant?