Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Lange werkdagen? Wees op uw hoede voor alcohol…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 15h23
-A +A

Wie zeer lange werkdagen presteert, loopt een hoger risico op alcoholmisbruik of alcoholverslaving. Waakzaamheid is geboden!

Te veel werken verhoogt het risico op alcoholverslaving

Dit is in elk geval het besluit van een recente studie die in Nieuw-Zeeland uitgevoerd werd bij meer dan duizend jongvolwassenen tussen 25 en 40 jaar. De onderzoekers hebben het aantal werkuren per week vergeleken met de alcoholconsumptie, het alcoholmisbruik en de alcoholverslaving. Uit het onderzoek bleek dat de mensen die meer dan 50 uur per week werken, een veel hoger risico lopen om geconfronteerd te worden met drankproblemen.

 

Waarom drinken mensen die veel werken meer alcohol?

Alcohol neemt de remmingen weg en ontspant, tenminste aanvankelijk. Mensen die een stresserend leven leiden, hebben soms de indruk dat ze niet zonder een glaasje alcohol kunnen om na een lange werkdag te kunnen ontspannen. Volgens de auteur van de studie, zouden lange werkdagen bovendien ook zorgen voor nauwere banden met de collega's. Het sociaal contact dat hieruit volgt, is soms een aanmoediging om na de werkuren nog iets te gaan drinken. Alcoholmisbruik maakt jammer genoeg soms deel uit van de ondernemingscultuur.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 15h23

Gibb, S. et al., Addiction, augustus 2011 (publication ahead of print), DOI: 10.1111/j.1360-0443.2011.03543.x

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Verslaafd aan overuren? Let op uw hart... Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

Overuren dienen eigenlijk om tijdens drukke professionele periodes het werk toch gedaan te krijgen. Als het aantal overuren echter begint op te lopen of uitgesmeerd wordt over een te lange periode, dan wordt de situatie gevaarlijk voor de gezondheid....

Alcohol: schadelijker dan men denkt Geüpdatet op 10/09/2002 - 00h00

Alcohol wordt - nog beter dan tabak - goed aanvaard in onze maatschappij, hoewel dit stilaan begint te veranderen. Alcohol krijgt soms zelfs gunstige eigenschappen toegeschreven: alcohol zou het cardiovasculaire risico verlagen, de zgn. Franse parado...

Meer artikels