• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Lang leve de aardappel!

Lang leve de aardappel! De aardappel is hét inlands product bij uitstek. We verorberen er gemiddeld 2 kg per week van, d.w.z. ongeveer 100 kg per jaar! De typisch Belgische aardappel heeft evenwel andere troeven dan de friet...

De aardappel is allesbehalve een banaal zetmeelproduct en heeft beslist zijn plaats in een evenwichtige voeding. Specialisten en kenners kennen hem zelfs nog meer troeven toe, ook gastronomische. Zo zijn de verschillen tussen de diverse soorten veel subtieler dan we zouden denken. Corne de gatte, Ratte, Bec de Florenville, Charlotte, Nicola: er is lang niet alleen het bintje!

De aardappel is géén dikmaker!

De aardappel is rijk aan water en bevat ongeveer 18 g koolhydraten per 100 g (vooral zetmeel), drie tot vijf keer meer dan verse groenten. Zijn energiewaarde mag dan al hoger liggen (ongeveer 80 kcal) dan bij de andere groenten, toch blijft ze zeer bescheiden. De reden is eenvoudig: in water gekookte aardappelen bevatten niet het minste vet. De manier waarop u ze bereidt of wat u erbij eet, kan echter zijn hoge voedingswaarde aanzienlijk verminderen.Chips zijn ongetwijfeld het meest calorierijk: één pakje chips (30 g) bevat evenveel calorieën als … 200 g aardappelen! Frieten zouden idealiter slechts één keer om de twee weken op het menu mogen staan… Dus: waarom zou u de oorspronkelijke smaak van de aardappel niet herontdekken? Temeer omdat er zoveel soorten en bereidingsmogelijkheden zijn? Niets gaat boven een natuurlijke en goed klaargemaakte aardappel…

Heel wat vitamine C!

De aardappel bevat flink wat vitamine C: 30 tot 40 mg voor nieuwe aardappelen, vlak na de oogst, 10 tot 17 mg voor de courant geconsumeerde aardappelen. Toch dankt dit knolgewas zijn belang in België vooral aan zijn consumptiefrequentie.

Artikel gepubliceerd door op 17/06/2003

Bronnen: www.aprifel.com : Franse site voor groenten en fruit en gezondheid. Nubel - Belgische voedingsmiddelentabel - derde uitgave - 1999. Nubel vzw Esplanadewijk - RAC-lokaal 1104 - 1010 Brussel - www.nubel.com.

Vindt u het artikel interessant?