Lactose-intolerantie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Het niet kunnen verdragen van lactose en lactosehoudende producten door een tekort of ontbreken van het enzym lactase in de dunne darm.

Sommige zwangere vrouwen hebben grote problemen met het drinken van melk, omdat melk veel melksuiker (lactose) bevat. Het slecht verdragen van melksuiker (lactose-intolerantie) komt vooral voor onder bevolkingsgroepen die niet of nauwelijks gewoon zijn melk of melkproducten te gebruiken - dikwijls mensen met een zwarte of gele huidkleur.

Bij een zwangere vrouw met lactose-intolerantie kan het drinken van melk hevige darmkrampen en diarree veroorzaken. Het beste alternatief is harde kaas, want dit voedingsmiddel bevat weinig lactose en veel calcium of kalk; in feite geldt dit ook voor zachte kaassoorten als brie.

Soms kunnen vrouwen die zich onmiddellijk na het drinken van een glas melk onprettig voelen, zonder enig probleem een ijsje eten, omdat de temperatuur hiervan veel lager is.

Gekoelde yoghurt wordt om dezelfde reden in het algemeen ook beter verdragen. Soms is het innemen van supplementaire doses kalk in de vorm van kalktabletten aan te bevelen, maar alleen als men niet genoeg kaas kan of wil eten om in de extra kalkbehoefte te voorzien.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe moet u omgaan met lactose-intolerantie? Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Lactose-intolerantie komt vrij veel voor en veroorzaakt hinderlijke symptomen zoals buikpijn, diarree, enz. Wat moet u doen als u geen lactose verdraagt? Wat mag u eten? Moet u bijvoorbeeld alle melkproducten schrappen?

U bent van uw melk? Geüpdatet op 14/09/2004 - 00h00

Heel wat volwassenen verteren moeilijk melk. Een echte melkallergie is vrij zeldzaam, lactose-intolerantie daarentegen komt vaker voor. Dat betekent echter niet dat u sowieso alle melkproducten moet mijden…

Ik verdraag geen lactose… Wat mag ik eten? Geüpdatet op 02/11/2011 - 08h31

Echte lactose-intolerantie komt bij ons maar bij een kleine minderheid van de bevolking voor, maar melkproducten zijn vaak moeilijk te verteren en die vormen in onze samenleving een belangrijk onderdeel van de voeding. Daarom enkele tips…

Meer artikels