PUBLICITÉ

Lachen is goed voor het hart!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 15h21
-A +A

Lachen, gewoon onder vrienden of als u naar een komische film kijkt, is goed voor het moreel. Uit de onderzoeksresultaten die onlangs werden voorgesteld op een congres voor cardiologen in Parijs blijkt dat lachen  ook heel goed is voor de bloedvaten en dus ons  hart- en bloedvatenstelsel helpt beschermen.

PUB

Lachen vermindert stress en is goed voor het hart

Vroegere studies hebben al aangetoond dat lachen heel goed is tegen stress. Volgens sommige auteurs maakt het vooruitzicht alleen al van bijvoorbeeld een humoristische film te gaan zien endorfines vrij. Deze hormonen werken positief in op het humeur (Berk et al.). Dat ‘ernaartoe leven’ vermindert tegelijk het gehalte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Bij diabetici is trouwens vastgesteld dat lachsessies (30 minuten per dag naar een komische film kijken) de goede cholesterol (HDL-cholesterol) met 26%  doen stijgen (Tan S. et al., Adv Mind Body Med. 2007 Winter;22(3-4):8-12).

 

Lachen stimuleert de bloedsomloop

In deze recente studie moesten vrijwilligers ofwel naar een humoristische film ofwel naar een stresserende film kijken.

Humor bleek gepaard te gaan met een verwijding van de bovenarmslagader. Bij de stresserende film trad net een vernauwing van deze ader op. Dat uitte zich in een daling van het bloeddebiet en dus een verhoging van het cardiovasculaire risico. Het verschil in diameter van de ader liep in beide tegengestelde situaties op tot 30 à 50%. Lachen (of stress) heeft met andere woorden een enorm effect  op onze bloedvaten. Volgens de auteurs is het effect te vergelijken met dat van regelmatige lichaamsbeweging of de inname van cholesterolverlagende geneesmiddelen uit de groep van statines!

Dit effect van lachen op onze gezondheid is dus niet te verwaarlozen, zeker als we weten dat cardiovasculaire ziektes in België de eerste doodsoorzaak zijn (38.000 sterfgevallen per jaar).

Lachen heeft dus een beschermend effect. Maar de voornaamste cardiovasculaire risicofactoren blijven hoe dan ook hypertensie, cholesterol, roken, diabetes, overgewicht, overdadig alcoholgebruik en stress.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/09/2011 - 15h21

Miller M. et coll.,Miller M, Fry WF. Med Hypotheses. 2009 Nov;73(5):636-9. Epub 2009 May 27, studie voorgesteld door de ‘European Society of Cardiology’, augustus 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ