• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Lachen is goed voor de slagaders!

Lachen is goed voor de slagaders! Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

Lachen brengt even gunstige veranderingen teweeg in het endothelium (inwendige bekleding) van de slagaders als aerobic, maar dan zonder de spierstijfheid, -pijn en -spanningen die daarmee gepaard gaan. Niets is beter voor de bloedvaten dan drie keer per week 30 minuten lachen en 15 minuten lachen per dag.

Op het congres van het American College of Cardiology werd een studie voorgesteld die bewijst dat lachen goed is voor de slagaders. Er namen 20 gezonde en niet-rokende vrijwilligers aan deel van gemiddeld 33 jaar, de helft mannen en de helft vrouwen. Ze moesten gedurende een halfuur een komische film ("Kingpin", een Amerikaanse komedie van de gebroeders Farelly) of integendeel een stresserende film ("Saving Private Ryan") bekijken. Vlak voor de film werden de reacties van hun slagaders gemeten, en nog eens drie keer nadien. Daaruit blijkt dat de reactiviteit van de slagaders gedurende een halfuur tot drie kwartier gewijzigd wordt. Na de komische film zetten de slagaders van de deelnemers uit en ontspanden ze zich, terwijl ze na de stresserende film integendeel vernauwden. Het verschil tussen beide films bedraagt ongeveer 50 % (gemeten via bloedstroomafhankelijke vaatverwijding, een technische meting).

Hoe kan lachen nu inwerken op de slagaders? Misschien via een molecule, zoals een endorfine die vrijkomt bij lachen, of door het effect van stikstofmonoxide, een substantie die de slagaders doet uitzetten…

Hoe dan ook, emoties als lachen of stress hebben wel degelijk een invloed op de binnenkant van de slagaders. Lachen ontspant de slagaders, stress doet ze samentrekken. Op die manier wordt wetenschappelijk bewezen wat ons gezond verstand ons ingeeft! Als u niet sportief aangelegd bent, kunt u dus beter gelegenheden opzoeken om te lachen in plaats van uzelf op te zadelen met schuldgevoelens: een komische film huren, naar het cabaret gaan, grappige verhalen lezen,…

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 28/06/2005

Vindt u het artikel interessant?