• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Lach uw hart gezond!

Lach uw hart gezond!"Huur een komische film en bel me morgenvroeg eens terug!" Een gek voorschrift?! Helemaal niet, als we de besluiten van een recente Amerikaanse studie mogen geloven, die aantoonde dat lachen een goede remedie voor het hart kan zijn.

De slappe lach tegen mentale stress

Komische films hebben een positieve invloed op het cardiovasculaire systeem. Door te lachen kunnen de bloedvaten zich dankzij de schommelingen in de bloedcirculatie immers krachtiger samentrekken en openzetten. De mentale stress die gepaard gaat met een dramatische, oorlogs- of rampenfilm kan echter een vernauwing van het endotheel, de binnenwand van de bloedvaten, veroorzaken en de bloedsomloop verstoren.

De lach als preventie

Aangezien het endotheel rechtstreeks betrokken is bij atherosclerose (verharding van de aderen), zijn de onderzoekers van mening dat lachen kan worden beschouwd als een belangrijk preventiemiddel om de aderen in goede gezondheid te houden en het risico van cardiovasculaire ziekten te beperken.

In het kader van deze studie werd aan 20 gezonde mannen en vrouwen gevraagd twee films van een emotioneel gezien compleet ander genre te bekijken, waarna de effecten op hun bloedvaten werden gemeten. Uit deze metingen blijkt dat de komische film en de dramatische film compleet verschillende effecten op het vasculaire systeem hadden veroorzaakt: bij 14 van de 20 vrijwilligers werd na de rampenfilm een storing van de bloedsomloop vastgesteld en bij 19 van de 20 vrijwilligers werden na de komische film gunstige effecten vastgesteld.De arteriële diameter steeg tijdens de lach met gemiddeld 22% en vernauwde tijdens de mentale stress met 35%.

Hoewel de wijziging die ter hoogte van het endotheel werd vastgesteld vergelijkbaar is met de voordelen die een regelmatige sportbeoefening biedt (maar zonder de spierpijn), mag u toch uw fitnessuurtjes niet opgeven ten voordele van lidkaart bij een lachclub. Probeer beide te combineren. Drie keer per week 30 minuten lichaamsbeweging en 15 minuten lachen per dag: uw cardiovasculaire systeem vaart er wel bij!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 19/04/2005

Bronnen: Miller M., "Divergent effects of laughter and mental stress on endothelial function: potential impact of entertainment", Scientific Session of the American College of Cardiology, 6-9 maart 2005.

Vindt u het artikel interessant?