• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Laat u screenen op arteritis

Laat u screenen op arteritisU bent ouder dan 60 jaar en u vertoont minstens één cardiovasculaire risicofactor (diabetes, verhoogde bloeddruk, cholesterol, familiale antecedenten...). U zou uw systolische bloeddruk (bovendruk) moeten laten meten. Het gaat om een eenvoudige diagnostische test waarmee arteritis kan opgespoord worden. Arteritis is een aandoening die complicaties kan veroorzaken aan de hart- en hersenslagaders.

Arteritis of arteriopathie obliterans van de onderste ledematen


Arteritis of in de medische literatuur arteriopathie obliterans van de onderste ledematen, is een geleidelijke vernauwing van de slagaders die de benen van bloed voorzien. Deze aandoening, die in het begin vaak asymptomatisch is, komt veel voor. Na een in Frankrijk georganiseerde screeningdag, ontdekte men een asymptomatische arteritis bij 25% van de geteste personen. Het is uiterst belangrijk deze aandoening op te sporen, aangezien ze kan leiden tot de vorming van een trombose (bloedprop), een bijkomend cardiovasculair risico aan het licht kan brengen en complicaties aan de hart- en hersenslagaders kan aanwijzen.

Hoe diagnosticeert men arteritis?


Een zeer eenvoudige test bestaat uit de meting van de systolische bloeddruk ter hoogte van de enkel. Men meet de bloeddruk ter hoogte van de enkel en van de arm en men berekent vervolgens de verhouding tussen beide getallen. Deze test, die betrouwbaar is en niet duur, maakt een snelle en aangepaste behandeling mogelijk.

Artikel gepubliceerd door op 09/02/2009

Bronnen: Société Française de Médecine Vasculaire (SFMV, Franse vereniging voor vasculaire geneeskunde) en Institut de l'Athérothrombose (IAT, Instituut voor atherotrombose), 13 januari 2009.

Vindt u het artikel interessant?