Laat u screenen op arteritis

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2009 - 00h00
-A +A

U bent ouder dan 60 jaar en u vertoont minstens één cardiovasculaire risicofactor (diabetes, verhoogde bloeddruk, cholesterol, familiale antecedenten...). U zou uw systolische bloeddruk (bovendruk) moeten laten meten. Het gaat om een eenvoudige diagnostische test waarmee arteritis kan opgespoord worden. Arteritis is een aandoening die complicaties kan veroorzaken aan de hart- en hersenslagaders.

Arteritis of arteriopathie obliterans van de onderste ledematen


Arteritis of in de medische literatuur arteriopathie obliterans van de onderste ledematen, is een geleidelijke vernauwing van de slagaders die de benen van bloed voorzien. Deze aandoening, die in het begin vaak asymptomatisch is, komt veel voor. Na een in Frankrijk georganiseerde screeningdag, ontdekte men een asymptomatische arteritis bij 25% van de geteste personen. Het is uiterst belangrijk deze aandoening op te sporen, aangezien ze kan leiden tot de vorming van een trombose (bloedprop), een bijkomend cardiovasculair risico aan het licht kan brengen en complicaties aan de hart- en hersenslagaders kan aanwijzen.

Hoe diagnosticeert men arteritis?


Een zeer eenvoudige test bestaat uit de meting van de systolische bloeddruk ter hoogte van de enkel. Men meet de bloeddruk ter hoogte van de enkel en van de arm en men berekent vervolgens de verhouding tussen beide getallen. Deze test, die betrouwbaar is en niet duur, maakt een snelle en aangepaste behandeling mogelijk.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/02/2009 - 00h00 Société Française de Médecine Vasculaire (SFMV, Franse vereniging voor vasculaire geneeskunde) en Institut de l'Athérothrombose (IAT, Instituut voor atherotrombose), 13 januari 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Test uw kennis over hypertensie Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

Mensen moeten te allen prijze vermijden om constant opgezadeld te zijn met een te hoge bloeddruk of hypertensie . Deze veelvoorkomende aandoening treft heel wat mensen boven de 65 jaar, maar we stellen een tendens vast waarbij steeds jongere mensen o...

Hypertensie: de stille doder Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Wat hypertensie zo gevaarlijk maakt, is dat ze vaak geruisloos verloopt. Meestal heeft de patiënt namelijk geen duidelijke symptomen. Toch kan ze ernstige schade aanrichten aan hart, hersenen en nieren.

Cocaïne: het hart stopt Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

De meeste gebruikers van cocaïne zijn niet op de hoogte van de cardiovasculaire effecten van dit gebruik. Die zijn nochtans reëel en houden met name een bijzonder hoog risico van hartstilstand in tijdens het uur dat volgt op de inname.

Meer artikels