Kyfose

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Normale of versterkte kromming van de wervelkolom met de bolle kant naar achteren in borst- en staartbeengedeelte.

Adolescentenkyfose
Bij adolescenten voorkomende versterkte kromming van de wervelkolom met de bolle kant naar achteren in het borstgedeelte. De aandoening wordt gekenmerkt door ten minste drie aangrenzende thoracale wervels met onregelmatige sluitplaten, smalle tussenwerve›schijven en wigvorming van wervellichamen door verminderde groei aan de voorzijde, waardoor een niet-corrigeerbare boogvormige thoracale kyfose ontstaat.

De behandeling bestaat uit houdingsoefeningen; soms wordt een corset aangemeten.

Juveniele kyfose
Bij kinderen voorkomende versterkte kromming van de wervelkolom met de bolle kant naar achteren in het borstgedeelte. De aandoening wordt gekenmerkt door ten minste drie aangrenzende thoracale wervels met onregelmatige sluitplaten, smalle tussenwervelschijven en wigvorming van wervellichamen door verminderde groei aan de voorzijde, waardoor een niet-corrigeerbare boogvormige thoracale kyfose ontstaat.

De behandeling bestaat uit houdingsoefeningen; soms wordt een corset aangemeten.

Seniele kyfose
Normale of versterkte kromming van de wervelkolom met de bolle kant naar achteren in borst- en staartbeengedeelte. De ouderdomskyfose ontstaat door degeneratie van de tussenwervelschijven en/of compressie van de osteoporotische wervellichamen, vooral in het thoracale gebied.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Scoliose bij tieners opsporen en behandelen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h07

Bijna 2% van de tieners heeft scoliose. Als de aandoening wordt behandeld, blijven de nefaste gevolgen volledig uit. Maar dan moet ze wel worden opgespoord en herkend… Wat zijn de tekenen van scoliose?

Iedereen heeft wel eens lage rugpijn Gepubliceerd op 23/09/2015 - 11h58

Lage rugpijn is geen ziekte, maar een symptoom. Een symptoom dat zeer frequent voorkomt : iedereen heeft ooit wel eens lage rugpijn . Maar veelal is de evolutie gelukkig goedaardig.

Scoliose en boekentassen: mythe of werkelijkheid? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

De te zware boekentassen van onze schoolgaande jeugd hebben een slechte reputatie en die is wat scoliose betreft totaal onterecht. Toch hoort zo’n zware last niet thuis op een wervelkolom in volle groei, ook omdat veel kinderen zonder het te weten li...

Dokter, ik heb vaak pijn in de onderrug Gepubliceerd op 01/10/2012 - 12h35

Pijn in de lage rug of lumbago is een veel voorkomende kwaal door aantasting van de ruggenwervels. Meestal is pijn in de onderrug onschadelijk en verdwijnen de klachten na enkele weken vanzelf. Maar soms gaat de pijn niet weg. Hoe komt dat? Wat zijn...

Meer artikels