• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kwikvergiftiging: wat zijn de risico's?

Kwikvergiftiging: wat zijn de risico's? Kwik is een van de zware metalen, en die zijn giftig omdat ze zich in ons lichaam kunnen ophopen. Sommige vissen bevatten niet onaanzienlijke hoeveelheden kwik, maar kwik zit ook in tandamalgamen.

Kwikamalgamen zijn vullingen onder meer op basis van kwik waarmee de tandarts de gaatjes stopt dat hij maakt om de cariës te behandelen. Ze bestaan vandaag vaak - toch voor een deel - uit kwik
. Dat is een probleem, want kwik is giftig... en een deel van het kwik in de amalgamen verdampt of wordt afgestoten. Die afgifte is het grootst op het moment van het aanbrengen en verwijderen van de vulling, maar ook tijdens het kauwen komt er kwik vrij door verdamping. Anders gezegd, kauwgomaanhangers met tandvullingen krijgen al snel een beetje kwik binnen.

Hoe komt het tot een kwikvergiftiging?

Het kwik komt ons lichaam binnen via het speeksel, maar ook vaak via de wortel van een ontzenuwde tand waarbij het amalgaam diep in de tand is aangebracht.
Het probleem is dat ons afweersysteem niet in staat is om kwik en andere zware metalen af te breken. Het kwik komt dus beetje bij beetje in ons lichaam terecht, het kan niet worden afgescheiden en hoopt zich op, en zoals bekend zijn alle zware metalen giftig. Kwik vormt ook een risico voor ons immuunsysteem, het zou aan de basis liggen van allergieën en auto-immuunziekten. Hetgevaar met kwik zijn over het algemeen langdurige en chronische blootstellingen aan een lichte dosis.

Hoe kunnen we ons beschermen tegen een kwikvergiftiging?

Laat me om te beginnen duidelijk stellen dat alle overheidsinstanties en de vele wetenschappelijke studies erop wijzen dat de hoeveelheid kwik die kan worden afgegeven door tandamalgamen te klein is om symptomen te veroorzaken. Mensen die zich zorgen maken kunnen hun tandarts vragen naar de hoeveelheid kwik die ze in hun mond hebben en overleggen in hoeverre het wenselijk is om eerder met biocompatibele samenstellingen te werken. Men moet natuurlijk ook de algemene symptomen kennen die wijzen op een kwikvergiftiging: migraine, maag- en darmklachten, paraesthesie (storingen in het gevoel, zinderingen), gezichtstoornissen, geestelijke problemen... Ten slotte kan men ook vermijden om sushi te eten, of het eten van te veel vis uit koude en diepere zeeën.
Die bevatten namelijk meer kwik.

Artikel gepubliceerd door op 25/12/2007

Bronnen: Gesprek met dr. Catherine de Goursac* van op het congres anti-aging, lezing door Vera Stejskal (Zweden), oktober 2007.

Vindt u het artikel interessant?