• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Kweeperen, maak kennis met deze gezonde vrucht!

Kweeperen, maak kennis met deze gezonde vrucht!

Kweeperen zijn mysterieuze vruchten. Ze  lijken wat op gele peren en geven overheerlijke gelei, compote, puree en dat soort dingen. De vrucht komt helemaal uit het Midden-Oosten  en zit boordevol voedingsstoffen die onze gezondheid ten goede komen!  Een korte kennismaking…

Kweeperen, een echte herfstvrucht

Maar waar groeien kweeperen? Op de kweeperenboom! Dat is een kleine boom van vier tot zes meter hoog. U kunt de vruchten in de herfst plukken. De beste periode is september en oktober. Een rijpe kweepeer is geel van kleur en heeft een uitgesproken geur. Let daarop als u ze plukt. Nog een handig weetje: het dons op de schil moet makkelijk loskomen als u erover wrijft. Kies altijd kweeperen die goed rijp zijn, want eenmaal geplukt rijpen ze niet meer verder.

Pectine, een vezel met heel veel goede eigenschappen

Kweeperen bevatten heel veel pectine, een vezel die heel veel vocht kan vasthouden maar ook de afvalstoffen neutraliseert. Een andere chemische bouwsteen van de kweepeer is tannine, een stof die de darmtransit vertraagt en de darmslijmvliezen beschermt. De combinatie tannine-pectine is een ideale barrière tegen bacteriën en helpt ook bij diarree. Volgens sommige studies zou regelmatige consumptie van  kweeperen zelfs darmkanker helpen voorkomen.

Pectine vertraagt ook de absorptie van vetten en stimuleert de afvoer ervan, wat dan weer de cholesterolwaarden doet zakken.

Door de pectine en de vele andere oplosbare vezels verminderen kweeperen bovendien de insulineproductie na het eten. Een uitgelezen dessert dus voor mensen met diabetes type 2!

Bijgewerkt door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 02/10/2015

Bronnen: Silva, BM et al., J Agric Food Chem. 2004 Jul 28;52(15):4705-12
Magalhães A et al., Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1372-7. doi: 10.1016/j.fct.2009.03.017. Epub 2009 Mar 21.
Wikiera A. et al., Postepy Hig Med Dosw (Online). 2014 Jan 2;68(0):590-6
http://www.snv.jussieu.fr/bmedia/Marche/coing.htm

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten