Kweeperen, maak kennis met deze gezonde vrucht!

Geüpdatet door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 12h00
-A +A

Kweeperen zijn mysterieuze vruchten. Ze  lijken wat op gele peren en geven overheerlijke gelei, compote, puree en dat soort dingen. De vrucht komt helemaal uit het Midden-Oosten  en zit boordevol voedingsstoffen die onze gezondheid ten goede komen!  Een korte kennismaking…

Kweeperen, een echte herfstvrucht

Maar waar groeien kweeperen? Op de kweeperenboom! Dat is een kleine boom van vier tot zes meter hoog. U kunt de vruchten in de herfst plukken. De beste periode is september en oktober. Een rijpe kweepeer is geel van kleur en heeft een uitgesproken geur. Let daarop als u ze plukt. Nog een handig weetje: het dons op de schil moet makkelijk loskomen als u erover wrijft. Kies altijd kweeperen die goed rijp zijn, want eenmaal geplukt rijpen ze niet meer verder.

Pectine, een vezel met heel veel goede eigenschappen

Kweeperen bevatten heel veel pectine, een vezel die heel veel vocht kan vasthouden maar ook de afvalstoffen neutraliseert. Een andere chemische bouwsteen van de kweepeer is tannine, een stof die de darmtransit vertraagt en de darmslijmvliezen beschermt. De combinatie tannine-pectine is een ideale barrière tegen bacteriën en helpt ook bij diarree. Volgens sommige studies zou regelmatige consumptie van  kweeperen zelfs darmkanker helpen voorkomen.

Pectine vertraagt ook de absorptie van vetten en stimuleert de afvoer ervan, wat dan weer de cholesterolwaarden doet zakken.

Door de pectine en de vele andere oplosbare vezels verminderen kweeperen bovendien de insulineproductie na het eten. Een uitgelezen dessert dus voor mensen met diabetes type 2!

Oorspronkelijk gepubliceerd op 02/10/2015 - 15h39 en geüpdatet door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 12h00

Silva, BM et al., J Agric Food Chem. 2004 Jul 28;52(15):4705-12
Magalhães A et al., Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1372-7. doi: 10.1016/j.fct.2009.03.017. Epub 2009 Mar 21.
Wikiera A. et al., Postepy Hig Med Dosw (Online). 2014 Jan 2;68(0):590-6
http://www.snv.jussieu.fr/bmedia/Marche/coing.htm

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Op het menu : peren Geüpdatet op 18/02/2003 - 00h00

Niks zo heerlijk als een rijpe peer die in de mond smelt. Peren zijn vooral 's winters in trek omdat het aanbod van fruit in dat seizoen beperkt is. Maar er bestaan heel wat variëteiten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Wat te doen met de restjes? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

We hadden het iets te groots opgevat, we waren met minder dan voorzien... wat de reden ook is, daags na de feesten zit onze koelkast vaak barstensvol restjes. Ze weggooien vinden we zonde. Maar de meeste gevallen van voedselvergiftigingen worden wel...

Pruimen zijn niet te versmaden! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h24

De pruim is ongetwijfeld één van de makkelijkst te consumeren vruchten. U kunt ze overal meenemen, puur voor de trek én voor de vorm. Bovendien is ze een uitstekende remedie tegen luie darmen.

Meer artikels