Kurkuma: een kruid om dagelijks te gebruiken!

Kurkuma: een kruid om dagelijks te gebruiken!

Kurkuma, een kruid dat voorkomt in Indiase kerrie, heeft uitzonderlijke heilzame eigenschappen. Hij is een krachtige antioxidant, beschermt tegen inflammatoire ziekten (digestieve en gewrichtsaandoeningen) en tegen kanker. Hoe moet u kurkuma gebruiken en in welke hoeveelheid?

Kurkuma, een kruid dat al duizenden jaren gebruikt wordt...

Kurkuma is een kruid dat traditioneel gebruikt wordt in de bereiding van kerrie. Vermalen tot poeder wordt de kurkumawortel in Azië al zeer lang aan voedingsmiddelen toegevoegd om hun versheid te behouden. Toen synthetische conserveermiddelen nog niet bestonden, speelde kurkuma een uiterst belangrijke rol als levensmiddelenadditief.
Kurkuma wordt ook gebruikt in de ayurvedische geneeskunde (de traditionele geneeskunde in India), alsook in de traditionele geneeskunde in China, Japan, Indonesië en Thailand, die ervan afgeleid zijn. Kurkuma wordt beschouwd als beschermend middel voor het spijsverteringsstelsel en als remedie tegen verschillende ontstekingsstoornissen.
Kurkuma is ten slotte nog erg populair in de streek van Okinawa. De inwoners, bekend omwille van hun lange levensduur, zijn ervan overtuigd dat kurkuma bij de voedingsmiddelen hoort die hen een uitzonderlijke gezondheid bezorgen.

Kurkuma, een krachtige ontstekingsremmer en antikankermiddel

Kurkuma is de krachtigste natuurlijke ontstekingsremmer die tot op heden bekend is. Hij is doeltreffend tegen digestieve ontstekingen en helpt gewrichtsontstekingen voorkomen. Hij speelt eveneens een rol in de kankerpreventie: bij gelijke leeftijd, worden Indiërs achtmaal minder met longkanker geconfronteerd dan westerlingen, negenmaal minder met colonkanker, vijfmaal minder met borstkanker en tot tienmaal minder met nierkanker.
Indiërs worden nochtans zeker niet minder dan westerlingen blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen in het milieu. Het verschil zou toe te schrijven zijn aan hun hoge consumptie van kurkuma, namelijk 1,5 à 2 gram per dag (ongeveer een kwart tot een halve koffielepel).
De heilzame effecten op de gezondheid zijn te wijten aan de curcumine, een zeer krachtige antioxidant. We stippen nog aan dat deze stof in laboratoria de groei van een groot aantal kankers afremt: dikke darm, lever, maag, eierstokken, borst, leukemie...

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 01/03/2010

Bronnen: "Anticancer", David Servan-Schreiber, uitg.

Vindt u het artikel interessant?