• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kunt u zich in de plaats van iemand anders stellen?

Kunt u zich in de plaats van iemand anders stellen?Wilt u iemand overtuigen? U hebt dan wellicht de neiging om argumenten te zoeken om uw doel te bereiken. Dat is logisch, maar u zit misschien helemaal naast de kwestie, omdat u argumenten gebruikt die doeltreffend zouden kunnen zijn voor u... zonder rekening te houden met de persoonlijkheid van de andere.

Commerciële argumenten

Een situatie die u zeker al eens meegemaakt hebt, is die van de verkoopster die u een kledingstuk ziet passen en zegt: "Dat model heeft veel succes en wordt zeer goed verkocht." U zult daar wellicht ongevoelig voor blijven en misschien bedenkt u zich zelfs door dat argument. Het interesseert u immers niet te weten dat iedereen zich dat ene artikel wil aanschaffen. U bent immers in andere dingen geïnteresseerd wanneer u een jurk, een rok of een trui wil kopen. De kleur bijvoorbeeld, die u past als gegoten, het model dat u een slanker of eleganter figuur bezorgt, het aangename stof, de soepelheid, de glans, het comfort, het gemakkelijke onderhoud... Maar zeker niet het feit dat het artikel "gemakkelijk verkoopt".
Dezelfde situatie doet zich voor wanneer een verkoopster zegt: "Deze groene broek is prachtig, het is mijn lievelingskleur" of "ik heb dezelfde gekocht". U hebt misschien helemaal geen zin om u te kleden zoals de verkoopster of om haar lievelingskleur te dragen. U kleedt zich duizendmaal liever volgens uw eigen smaak en eigen criteria.

In het dagelijkse leven

Een commerciële transactie is niet de enige situatie waarin het belangrijk is om zich in de plaats van iemand anders te kunnen stellen. Indien u uw partner wil overtuigen om de vakantie aan zee door te brengen, moet u geen argumenten gebruiken waarvoor u gevoelig zou zijn, maar u moet proberen zijn aandacht te vestigen op wat hij echt graag zou doen tijdens die vakantie.

Hetzelfde is van toepassing wanneer u uw kinderen wil overtuigen. Vraag hen niet om op school goed te presteren om u plezier te doen of om later betere resultaten te kunnen behalen tijdens hun hogeschoolexamens. Probeer u in hun plaats te stellen en u te concentreren op hun motivaties. Een voorbeeld: Robin kreeg pas een goed schoolrapport toen zijn moeder aanvaardde om hem niet meer naar de bijles te sturen, wat hij helemaal niet graag deed. "Indien je tijdens één trimester goede resultaten behaalt, moet je niet meer naar de inhaallessen." Bij Robin heeft dat gewerkt. Om zijn zus aan te moedigen om op school goed te werken, was het zinvoller regelmatig te herhalen dat je een behoorlijk algemeen studieniveau moet hebben om je in te schrijven in de studierichting 'Sport' en dat het niet volstaat om alleen maar goed te scoren voor sport. Sidonie, die actrice wil worden, heeft een extra inspanning geleverd voor de taallessen toen ze hoorde dat het voor een actrice een enorme troef is om twee- of zelfs drietalig te zijn. Hoe beter u weet wat de andere bezighoudt, hoe beter u zijn manier van denken zult kunnen doorgronden om hem weldoordacht te motiveren.

Artikel gepubliceerd door op 16/10/2007

Vindt u het artikel interessant?