Kunt u loslaten?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 12h53
-A +A

Ons niet vastklampen aan dingen waarover we toch geen controle hebben… Dat is in veel opzichten de sleutel tot rust en sereniteit in het leven. Maar hoe pakken we het aan als loslaten niet onze sterkste kant is? Deze oefeningen kunnen u helpen.

PUB

Loslaten in de relaties met onze naaste omgeving

In onze relaties met onze naaste omgeving - partner, kinderen, ouders, enz. - speelt controle vaak een cruciale rol. Onder controle verstaan we het verlangen om het gedrag van de mensen om ons heen te sturen, wat ook de reden van dat verlangen is. Meestal is het om hun bestwil: als mijn man eens op dieet ging, zou dat zijn gezondheid ten goede komen. Als mijn moeder minder onaangenaam zou zijn, zou ze veel hartelijkere relaties hebben met de mensen om haar heen, enz. Het probleem hier echter is dat als we iemand anders controleren we hem zijn fundamentele vrijheid ontzeggen.

Hoe loslaten?

  • Herhaal bij uzelf een aantal keer een zin die met loslaten te maken heeft: “Ik kan en mag het gedrag van anderen niet controleren,  dat mag ik alleen met mijn eigen gedrag” is een goed voorbeeld.
  • Voer een kleine ceremonie uit die u aanspreekt en die het loslaten symboliseert. Schrijf op een stukje papier waar u precies controle over zou willen krijgen, laat het papiertje dan in een beek of een rivier vallen en kijk hoe het wegdrijft.

Loslaten in het dagelijkse leven

Loslaten is de beste remedie tegen stress. Een lastige collega? Een lange rij aan de kassa van de supermarkt? Kilometerslange verkeersopstoppingen? Laat los! Al is dat natuurlijk niet altijd makkelijk als de zenuwen beginnen toe te slaan…

Hoe loslaten?

  • Tel langzaam tot tien en richt uw aandacht op uw ademhaling. Neem als u wat rustiger bent tien seconden extra en stel u de vraag wat het werkelijke belang van deze situatie voor u is.
  • Zet altijd de gedachte uit uw hoofd dat u gelijk hebt. Zijn de mensen het niet met u eens? Dat doet er niet toe, en u zult er allicht toch niet in slagen om ze te overtuigen. Het is beter om op een rustige manier over de verschillen in mening te praten. Dat is veel leerrijker.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016 - 12h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Stress: als de baby maar niet wil komen Gepubliceerd op 11/10/2011 - 18h21

Een koppel dat een kind wil en stopt met contraceptie, wacht vol ongeduld op het begin van de zwangerschap. Als de maandstonden echter de hoop weer eens aan diggelen slaan, kan het wachten omslaan in spanningen, stress en huilbuien.

Psychologie: wat zijn uw diepste verlangens? Gepubliceerd op 15/03/2011 - 13h35

Soms hebben we moeite om te weten wat we willen. Van bij onze geboorte krijgen we immers voortdurend te maken met verplichtingen, uiteenlopende adviezen, boodschappen en ervaringen, die onze manier van denken bepalen. Soms kan onze omgeving ons helpe...

Meer artikels