• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Kunnen we ontsnappen aan melanomen?

Kunnen we ontsnappen aan melanomen?

Een melanoom is een relatief zeldzame huidkanker; in België zijn er ongeveer 1500 nieuwe gevallen per jaar. In 10 à 20% van de gevallen kan een melanoom gevaarlijk worden als het niet op tijd behandeld wordt en er zich uitzaaiingen vormen. «Nochtans is de opsporing vóór dat stadium van metastasevorming vaak vrij makkelijk», zegt dr. Caroline Robert, hoofd van de dienst dermatologie van het ’Institut Gustave Roussy’ in Parijs. Iedereen moet zijn eigen huid kennen en die regelmatig controleren op verdachte moedervlekken. Als hij een verdacht letsel vindt, moet hij zijn huid laten onderzoeken door een dermatoloog.

Wie moet extra aandacht schenken aan zijn huid?

Elk jaar worden in België 1500 nieuwe gevallen van melanoom opgespoord.

Eerst en vooral moet u weten of u erfelijk ‘belast’ bent en dus een groter risico loopt, met andere woorden of er in de familie al mensen geconfronteerd zijn geweest met een melanoom. Ook mensen met een lichte huid, mensen met blond of rood haar die heel veel moedervlekken hebben, zijn risicopersonen. Al is het niet zo dat alle melanomen ontstaan uit moedervlekken.

Daarnaast bestaan er ook niet-aangeboren maar verworven omgevingsfactoren, vooral als gevolg van blootstelling aan de zon. Zorg dus dat u geen zonnebrand oploopt en mijd ook blootstelling aan kunstmatige UV-straling in zonnebanken. Ook zonnebanken zijn namelijk gevaarlijk en er bestaan perfecte alternatieven voor.

Ook mensen met verminderde weerstand of bepaalde zeldzame erfelijke ziektes lopen meer risico op huidcarcinomen en melanomen.

Hoe onderzoek ik mijn huid?

Om een melanoom vroeg op te sporen, «moet je je huid perfect kennen en bijvoorbeeld weten waar de moedervlekken en andere huidvlekken zich bevinden: op de dijen, de armen, in de hals, op de rug, de billen, de hoofdhuid, enzovoort. Zo kun je verdachte plekjes herkennen,bijvoorbeeld moedervlekken die er anders uitzien dan de rest en die van omvang, vorm of kleur veranderen».

De bedoeling is «dat je controleert of ze stabiel blijven, al is dat niet altijd even makkelijk omdat sommige moedervlekken in bepaalde levensfases fysiologisch veranderen (kindertijd, puberteit of zwangerschap)». We moeten allemaal kunnen zeggen «of iets recent veranderd is of er vroeger niet was». Ga bij de minste twijfel naar uw dermatoloog of huisarts. Die zal kunnen zeggen hoe vaak u terug moet komen voor een follow-up.

De ABCDE-techniek is een heel praktische methode om u op weg te helpen.

Responsabilisering

Om het opsporen te vergemakkelijken, is het handig als u foto’s van uw moedervlekken op uw verschillende lichaamszones hebt. Die foto’s kunnen dan als referentiepunt dienen voor het medische onderzoek en het zelfonderzoek. Volgens dr. Caroline Robert «hoeven die foto’s niet om de zoveel maanden opnieuw gemaakt te worden. Ze zijn vooral een hulp om te zien of er een nieuw letsel is verschenen en of een bestaand letsel veranderd is».
 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 01/06/2015

Bronnen: Dr Caroline Robert, Institut Gustave Roussy (Institut de cancérologie).

http://www.vaincrelemelanome.fr/film-mélanome-de-l-importance-du-dépistage-précoce.html, http://vimeo.com/msdfrance/vaincre-le-melanome, www.ensemblecontrelemelanome.fr

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten