Kunnen we haaruitval tegenhouden?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/10/2012 - 11h47
-A +A

Alopecia androgenetica treft bijna 70% van de mannen.

Deze vorm van kaalheid kan zich op relatief jonge leeftijd, in meer of mindere mate, voordoen.

De slachtoffers zijn er meestal niet blij mee.

Wie geconfronteerd wordt met deze vorm van haaruitval doet er goed aan een dermatoloog te raadplegen om een behandeling te overwegen.

Test hier uw kennis over haaruitval!

PUB

Haaruitval is te wijten aan een daling van de hormonale afscheiding.

Fout.

Stress, een huidaandoening, geneesmiddelen… kunnen de aanleiding zijn van haaruitval, maar de meest voorkomende oorzaak is van hormonale aard: alopecia androgenetica. De mannelijke geslachtshormonen (testosteron) versnellen de haargroeicyclus en putten als het ware de haarbulbus uit.

Mannen die hun haar verliezen, lopen meer risico op verhoogde bloeddruk.

Juist.

Het gaat hier om een vaststelling waarvan het oorzakelijk verband niet werd opgehelderd: wie last heeft van verhoogde bloeddruk, lijdt vaker dan anderen aan haaruitval en omgekeerd. Aan mensen die de neiging hebben om hun haar te verliezen, kan men dus aanraden om hun bloeddruk te laten controleren (hypertensie werkt cardiovasculaire ziekten in de hand). (Bron: Ahouansou S. et coll., European Journal of Dermatology, 2007.)

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/01/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/10/2012 - 11h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
haar-uitval.com

Er wordt wel steeds meer onderzoek gedaan naar middelen die DHT blokkeren of de receptoren doen verouderen waardoor haargroei gestimuleerd kan worden. Het is slechts een kwestie van jaren eer de middelen op de markt komen (ze bestaan al).

www.haar-uitval.com

Haarstichting

Naast Minoxidil zijn er nog andere bewezen medicijnen/haargroeimiddelen. Zo is er bijvoorbeeld Finasteride en Ketoconazol.

PUB
Lees ook
Alopecia areata: haaruitval met kale plekken Geüpdatet op 31/10/2013 - 10h57

Alopecia areata is een inflammatoire auto-immuunziekte die zich manifesteert door haaruitval, vaak met - kleine of grotere - kale plekken tot gevolg. Hoe herkent u de aandoening precies? Hoe wordt ze behandeld? Goed om te weten: de ziekte evolueert m...

Haaruitval bij vrouwen: snel ingrijpen! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h42

Ook vrouwen kunnen te maken krijgen met haaruitval die een voorhoofdvergrotend effect heeft. Is dat het geval, dan zit er maar één ding op: zo snel mogelijk een specialist raadplegen. Waarom? Om het makkelijker is om haaruitval te verhinderen dan om...

Haaruitval of kaalheid: Ga naar uw huisarts! Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Mannelijke kaalheid of androgene haaruitval wordt vooral gekenmerkt door haaruitval bij de slapen, op het voorhoofd en op de kruin. Zo'n 30% van de mannen krijgt er na zijn dertigste mee te maken. De aandoening is doeltreffend te behandelen, als men...

Anticonceptie: zorgt de pil voor haaruitval? Gepubliceerd op 09/09/2013 - 17h01

Haaruitval is een verschijnsel dat altijd moeilijk te aanvaarden is, zowel voor mannen als voor vrouwen. Men hoort vaak zeggen dat de anticonceptiepil tot haaruitval kan leiden... Is dat een mythe of is het werkelijkheid?

Meer artikels