• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Kruisallergie: pollen en voedingsmiddelen

Kruisallergie: pollen en voedingsmiddelen

Kruisallergie komt steeds vaker voor, maar is nog niet goed gekend. Sommige kruisallergieën liggen voor de hand, zoals tussen twee verschillende soorten pollen of twee verwante voedingsstoffen, maar andere zijn verrassender. Dat is bijvoorbeeld zo in geval van kruisallergie tussen pollen en voedingsstoffen.

Allergieën komen steeds vaker voor

Alle theorieën - hygiënische oorzaak (het immuunsysteem van de kinderen wordt niet voldoende gestimuleerd door onschuldige infecties) of vervuiling (verhoging van het aantal partikels) - komen tot hetzelfde besluit: er zijn steeds meer allergieën en daardoor ook meer ziekten die het gevolg zijn van een allergie, zoals astma en rinitis.

Kruisallergie: pollen en voedingsstoffen

Parallel hiermee neemt ook het aantal kruisallergieën toe en zou ongeveer 2% van de bevolking er last van hebben. Sommige kunnen eenvoudig verklaard worden omdat beide allergenen een erg verwante oorzaak hebben, zoals een kruisallergie van twee soorten pollen of twee soorten mijtachtigen of nog voor katten en circusleeuwen. Maar er zijn ook verrassendere kruisallergieën zoals tussen pollen en voedingsstoffen. Kruisallergieën tussen pollen en fruit of groenten komen het vaakst voor, zoals een allergie voor berkenpollen en appelen of pitvruchten, een allergie voor alsem/ambrozijnpollen en selder of kruiden of nog een allergie voor graspollen en tomaten of aardappelen. Men gaat ervan uit dat personen die allergisch zijn voor pollen een twee tot drie keer hogere kans hebben dan de algemene bevolking om een allergie voor voedingsmiddelen te vertonen. Meestal is het de pollenallergie die als eerste tot uiting komt. Aangezien ze meestal in de tijd onafhankelijk van elkaar zijn, zijn kruisallergieën onvoorspelbaar.De reactie van kruisallergie komt vaak op een onschuldige manier tot uiting met kriebels in de mond en de keel en gaat vaak onopgemerkt voorbij. De symptomen kunnen echter ook ernstiger zijn: oedeem, conjunctivits, rinitis, astma enz.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/05/2013
Origineel artikel geschreven door op 30/05/2006

Bronnen: Panorama du médecin, nr. 5018, mei 2006; www.allergienet.com.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Pollen: wat te doen bij een allergie?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten