Paule Neyrat, diëtiste

Krijg ik een opgeblazen buik van fruit?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/07/2012 - 14h20
-A +A

De groentewinkels liggen weer vol aardbeien, kersen, abrikozen en meloenen. Straks volgen ook de perziken. Wie heeft geen zin om zich op al dat lekkere fruit te storten?

Maar overdaad schaadt altijd, spring er dus verstandig om.

Wat zijn de voordelen van de zomervruchten?

  • Aardbeien zitten boordevol vitamine C,
  • Kersen bevatten veel antioxidanten, die stoffen zouden goed zijn tegen een verhoogde cholesterol en tegen buikvet (en die helpen verminderen),
  • Ook abrikozen en meloenen scoren goed op het vlak van antioxidanten en ze bevatten ook veel caroteen, een stof die goed is voor de huid.

Al deze fruitsoorten leveren vezels, wat de darmtransit ten goede komt. Ze leveren ook allerlei soorten minerale zouten en koolhydraten, de zogenaamde trage suikers die niet te snel door het lichaam worden opgenomen en achteraf dus ook geen hongergevoel geven  Ze bevatten tot slot ook heel veel water.

Kortom, deze fruitsoorten zijn heel goed voor onze gezondheid. We krijgen ook al jaren te horen dat fruit gezond is.  Wat houdt ons dan nog tegen?

 

Hoeveel fruit eten?

Vijf porties fruit en groenten per dag is de aanbeveling.

Eén portie fruit komt overeen met twee abrikozen, één snee meloen of vijf tot zes aardbeien of kersen. 

Dat komt dus neer op zo’n 60 g per portie - behalve voor grote abrikozen, en die zien we nu meer en meer in de winkels. Eén grote abrikoos weegt soms wel 70 g.

Twee porties fruit = 120 g, drie porties = 180 g.

Dat is echt de noodzakelijke minimale hoeveelheid.

Een evenwichtige voeding van 1800 / 2000 calorieën moet 200 tot 300 g vers fruit en 300 tot 500 g groenten per dag bevatten.

Verminder het aandeel fruit als u veel groenten eet en omgekeerd.

Het best verdeelt u ze over de drie maaltijden - ontbijt,  middagmaal en avondmaal -  om een evenwichtige voeding te verkrijgen. En anders eet u ze ’s middags en ‘s avonds.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/07/2012 - 14h20

EM Seymour, A Lewis, A Kirakosyan, S Bolling. “The Effect of Tart Cherry-Enriched Diets on Abdominal Fat Gene Expression in Rats” Journal of the American Dietetic Association Volume 108 , Issue 9 , Pages A14 - A14 E. http://www.mangerbouger.fr/
Persson PG, Ahlbom A, Hellers G. Diet and inflammatory bowel disease: a case control study. Epidemiology 1992; 3:47-52.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat doen tegen een moeilijke spijsvertering? Gepubliceerd op 12/02/2013 - 11h46

Luie darmen, constipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen... Deze ongemakken komen heel veel voor en kunnen de kwaliteit van ons leven danig verslechteren. Met enkele eenvoudige aanpassingen in uw voeding kunt u dat zware gevoel in u...

Vezels, een goede hulp om te vermageren? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h00

Vezels zie je niet zitten in het eten, maar ze nemen wel een cruciale plaats in een evenwichtige voeding in zonder ook maar één calorie aan te voeren. Het is een van de redenen waarom deze onmisbare vezels een goede hulp zijn voor wie wil vermageren...

Wat moet ik eten om goed oud te worden? Gepubliceerd op 10/04/2012 - 17h38

Niemand ontsnapt aan het verouderingsproces, ook al kunnen we de tekenen een poosje verdoezelen met botox! Ouder worden gaat gepaard met een hele reeks van vaak heel uiteenlopende kwaaltjes en ziektes. Maar voeding heeft zoals bekend een invloed op o...

Meer artikels