Krijg ik een opgeblazen buik van fruit?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/07/2012 - 14h20
-A +A

PUB

Fruit en opspelende darmen

Een darmontsteking of het prikkelbaredarmsyndroom zijn geen dramatische aandoeningen, maar ze berokkenen ons wel flink wat last.

Het rommelt en trekt in onze darmen, we hebben krampen en een opgezette buik alsof we zes maanden zwanger zijn.

Als de darmen al prikkelbaar zijn, kunnen ze dat soort irritaties wel missen. Rauw fruit (en groenten) veroorzaken makkelijk dat soort ongemakken. De vezels laten de darmen harder werken en kunnen de darmwand prikkelen.

Als dat bij u het geval is, moet u het fruit eerst stoven en daarna goed kauwen. 

Fruit en een platte buik

Fruit levert niet zo heel veel koolhydraten. Kersen scoren het hoogst met 14 g per 100 g, Dat is iets meer dan abrikozen (9 g) en veel meer dan aardbeien (4 g).

Deze koolhydraten bestaan vooral uit fructose. Fructose heeft een lage glykemische index en wordt langzaam opgenomen door het lichaam. De vezels in het fruit vertragen dat proces bovendien nog.

Fruit dat buiten de maaltijd wordt gegeten, veroorzaakt geen nefast hongergevoel (waardoor we gaan snoepen) zoals het snoepen van gesuikerde producten tussen de maaltijden door. In snoep zit bovendien ook nog vet. In fruit zit geen vet.

En we weten dat zoetigheden knabbelen een van de oorzaken is van gewichtstoename en ronde buikjes.

Vezels zijn bovendien goed voor de darmtransit. Als de darmen te weinig vezels krijgen en als we niet genoeg drinken, gaan de darmen opspelen en krijgen we makkelijker een opgeblazen buik.

Genoeg fruit eten - minstens 100 g bij elke maaltijd – is dus zonder meer een troef voor een platte buik.

De andere troeven zijn een evenwichtige voeding en een dagelijkse sessie buikoefeningen of een andere lichamelijk activiteit die de buikspieren doet werken.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 06/07/2012 - 14h20

EM Seymour, A Lewis, A Kirakosyan, S Bolling. “The Effect of Tart Cherry-Enriched Diets on Abdominal Fat Gene Expression in Rats” Journal of the American Dietetic Association Volume 108 , Issue 9 , Pages A14 - A14 E. http://www.mangerbouger.fr/
Persson PG, Ahlbom A, Hellers G. Diet and inflammatory bowel disease: a case control study. Epidemiology 1992; 3:47-52.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB