Kretenzisch dieet

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 12/04/2014 - 11h36
-A +A

Het Kretenzisch dieet is de voorloper van het mediterrane dieet en de twee worden vaak door elkaar gehaald.

PUB

Kretenzisch dieet

Gedurende de jaren '60 werd vastgesteld dat op Kreta het sterftecijfer door bloed- en vaatziekten 95% lager was dan dat in de Verenigde Staten en 96% lager dan dat in Finland, het meest eraan blootgestelde land. Dat kon alleen maar te wijten zijn aan de voeding van de bevolking van Kreta, die heel anders is dan die van de Amerikanen en de Finnen.

In de loop van de daaropvolgende jaren vermenigvuldigden zich de statistische studies voor analyse van de voeding van de bevolking van het Middellandse Zeegebied en de frequentie van op de eerste plaats hart- en vaatziekten en verder kanker. De resultaten waren telkens weer hetzelfde: bijzonder positief.

De diverse soorten voeding werden onderzocht, niet alleen om vast te kunnen stellen wat de heilzame producten waren, maar ook welke beschermende voedingsstoffen die bevatten.

In de loop van de laatste jaren hebben de studies aangetoond dat het mediterrane dieet ook beschermt tegen depressie en gewichtstoename. Het is niet één speciaal product dat de bescherming biedt, het is het geheel.

Principes van het Kretenzische en mediterrane dieet

  • Er worden grote hoeveelheden groente en fruit (vers en gedroogd) gegeten.

  • Brood en graanproducten vormen een onderdeel van elke maaltijd. Vaak is er gedroogde groente.

  • Eén of twee keer per week staat er vlees op het menu, verder is dat vis en gevogelte.

  • Zuivelproducten worden geconsumeerd in kleine hoeveelheden, maar wel regelmatig.

  • Bereiding gebeurt op basis van olijfolie, boter en room komen zelden voor.

  • Er wordt in bescheiden hoeveelheden regelmatig rode wijn gedronken.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diététicienne op 12/04/2014 - 11h36
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Mediterrane keuken helpt tegen depressies Gepubliceerd op 07/07/2014 - 17h06

Het is bekend dat de mediterrane keuken preventief beschermt tegen hart- en vaataandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker. Maar er is nu een nieuw argument om zo te gaan koken. De mediterrane keuken zou namelijk ook de risico's op een depressie...

Meer artikels