PUBLICITÉ

Koriander: welke gezondheidstroeven en culinaire kwaliteiten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2015 - 11h25
-A +A

Niet iedereen lust koriander.

In veel streken - zoals in India, Zuid-Oost-Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika - is het een populair kruid in de keuken. Maar in onze contreien hebben sommige mensen een hekel aan de geur of vinden ze dat het naar zeep smaakt.

Maar wat zijn los van deze culinaire aspecten de gezondheidstroeven van koriander?

 

PUB

Koriander, de voedingswaarde van de bladeren en de zaadjes

Koriander wordt op verschillende manieren gebruikt.
Er zijn enerzijds de zaden - die worden gedroogd en al dan niet vermalen tot poeder - en er zijn de bladeren - die worden rauw of toch bijna rauw gegeten en aan het eind van de bereiding aan warme gerechten toegevoegd, een beetje zoals basilicum.

De bladeren van koriander bevatten heel weinig calorieën en­ veel vezels.
Normaal eet men er niet meer van dan één eetlepel per dag, maar zelfs in deze bescheiden hoeveelheden is het kruid een goed aanvulling op elk dieet.

Koriander is:

  • Rijk aan antioxidanten
    Koriander bevat tal van kostbare antioxidanten.
    Welke precies, hangt af van het gedeelte van de plant dat u benut. Maar wat u ook kiest, er zullen er altijd in zitten!

  • Heel rijk aan vitamine K
    Vitamine K speelt een rol in de aanmaak van de eiwitten die het bloed helpen stollen.
    Mensen die bloedverdunners nemen, moeten dus voorzichtig zijn en het aan hun huisarts signaleren als ze hun eetgewoontes veranderen en koriander willen gaan gebruiken.

  • Goed voor de spijsvertering
    Net als alle kruiden stimuleert koriander de spijsvertering.

Koriander: nog te ontdekken gezondheidstroeven

De culinaire troeven van koriander zijn genoegzaam bekend en bewezen. Voor eerder medische toepassingen zijn de onderzoeken nog volop bezig. De onderstaande effecten zijn vaak bij dieren of gewoon in het laboratorium vastgesteld, maar nog niet op mensen bewezen.

  • Biedt bescherming tegen kanker (1)
    Allicht toe te schrijven aan de antioxiderende werking van koriander.
    Koriander zou de afbraak van DNA tegengaan, een fenomeen dat kanker kan veroorzaken.

  • Positieve rol in de ziekte van Alzheimer (2)
    Ratten waarbij door genetische manipulatie de ziekte van Alzheimer was opgewekt, hadden na inhalatie van korianderolie minder last van depressies en angsten.

  • Daling van het cholesterolgehalte (3)
    Ook dit is enkel bij ratten aangetoond.
    Bij ratten met te veel 'slechte' cholesterol werd een verbetering in het evenwicht van de bloedvetten vastgesteld als er aan hun voedsel korianderzaadjes werden toegevoegd.

  • Daling van de bloedsuikerspiegel na het eten (4)
    Dit is een belangrijke troef voor diabetici die hun bloedsuikerspiegel moeilijk onder controle krijgen. Koriander lijkt, een beetje zoals kaneel, na inname van voedsel de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/06/2014 - 12h30 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2015 - 11h25

1) BMC Complement Altern Med. 2013 Dec 9;13:347. doi: 10.1186/1472-6882-13-347. 2) Physiol Behav. 2014 May 28;131:68-74. doi: 10.1016/j.physbeh.2014.04.021. Epub 2014 Apr 18. 3) J Food Sci. 2012 Jul;77(7):T119-23. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02755.x. Epub 2012 Jun 1.
4) Nat Prod Res. 2014 May 16:1-5. [Epub ahead of print]

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ