Koriander bestrijdt bacteriën

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/10/2011 - 17h47
-A +A

Wist u dat etherische olie van koriander doeltreffend is in het bestrijden van bepaalde bacteriën? Het effect is zo duidelijk dat de olie zelfs aangeraden wordt in de strijd tegen voedselvergiftigingen en nosocomiale infecties in het ziekenhuis…

PUB

Koriander en bacteriën: hoe werkt het?

Een in de Journal of Medical Microbiology verschenen studie heeft de bacteriëndodende effecten van etherische olie van koriander (coriander sativum) onderzocht. Uit de observaties blijkt dat de etherische olie het membraan rond de bacteriecel beschadigt, waardoor de cel uiteindelijk sterft. Maar de onderzoekers gingen nog een stapje verder en onderzochten ook het effect van koriander bij twaalf verschillende bacteriestammen die ons ziek kunnen maken. Het resultaat: E Coli, salmonella en stafylokokken – enkele daarvan zijn resistent tegen antibiotica – werden uitgeschakeld. Slechts twee bacteriën bleken resistent, en wel Bacillus cereus (leidt tot voedselinfecties of -vergiftigingen) en Enterococcus faecalis (van nature in onze darmen aanwezig, maar kan infecties veroorzaken). Volgens de auteurs bewijst de studie dat korianderolie een plek verdient in de bestrijding van bacteriën.

 

Etherische oliën:  neem uw voorzorgsmaatregelen…

Dit succes van etherische olie van koriander zal als muziek in de oren klinken van mensen die zweren bij plantaardige producten, ook al is het effect daarvan niet altijd bewezen. Maar etherische oliën werken heel intens. Neem dus uw voorzorgen!

  • Ook al kan deze etherische olie in bepaalde situaties worden ingezet tegen bacteriën, we hebben thuis niet meteen de middelen om hetzelfde resultaat  te bereiken. Niet alle in de handel te krijgen etherische oliën zijn bijvoorbeeld even sterk geconcentreerd. Als u thuis iets moet desinfecteren, kunt u dus beter uw toevlucht zoeken tot de standaardproducten.
  • Etherische oliën mogen niet zuiver gebruikt worden, tenzij op advies van een bevoegd iemand. Dat geldt in ieder geval voor gebruik op de huid of inname via orale weg.
  • Etherische oliën bevatten werkzame stoffen. Als u de olie gebruikt, meld dat dan aan uw arts. De olie kan bijwerkingen hebben of inwerken op bepaalde geneesmiddelen.
Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/10/2011 - 17h47

Silva, F., Journal of Medical Microbiology, augustus 2011, vol. 60 no. 10 1479-1486

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Etherische oliën om muggen te bestrijden Geüpdatet op 17/07/2015 - 17h06

Muggen zijn vervelend. Ze steken, veroorzaken jeuk en ze kunnen ziektes overdragen. Sommige etherische oliën houden deze ongenode gasten van onze huid weg. Welke en hoe moet u ze gebruiken? Een overzicht van de meest doeltreffende etherische oliën me...

Welke etherische oliën voor mijn baby? Gepubliceerd op 24/06/2015 - 17h29

Etherische oliën kunnen efficiënt zijn voor baby’s, maar ze houden ook risico’s in. De (uiterst) actieve stoffen veroorzaken namelijk soms allergieën of irritatie. Hoe kunt u optimaal van de positieve effecten van etherische oliën profiteren en uw ba...

Meer artikels