• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Koortslip

Koortslip

Wat is een koortslip?

Een koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus.

Vrijwel iedereen is als kind al eens in aanraking gekomen met dit virus en er toen door besmet. Deze eerste besmetting verloopt meestal zonder klachten en gaat daardoor ongemerkt voorbij. Het virus blijft daarna echter aanwezig op bepaalde plaatsen in het lichaam waar ons afweersysteem het niet kan bereiken. Daar leidt het dan een verder onopgemerkt bestaan.

Door bepaalde omstandigheden zoals koorts, spanningen, menstruatie of blootstelling aan zonlicht kan het virus echter weer actief worden. Hierbij vormen zich blaasjes op de huid met daarin vocht waarin het virus zich bevindt (koortsblaasjes). Na enige tijd verdrogen deze blaasjes en worden korstjes.

Waarom keert een koortslip regelmatig terug?

Tegen de tijd dat een koortslip is genezen trekt het virus zich weer terug in bepaalde cellen in het lichaam. Hier is het niet alleen voor ons afweersysteem maar zelfs ook voor geneesmiddelen onbereikbaar. Het verkeert dan in een rustfase.

Door spanning, koorts, menstruatie en blootstelling aan zonlicht kan het virus weer actief worden en opnieuw een infectie veroorzaken. Bij de één gebeurt dit vaker en veroorzaakt het meer klachten dan bij de ander.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Vragen en antwoorden

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de Jahoho
Door Jahoho 18/11/12 - 11.52
Welke vrouw wil er nu geen volle dos stralend haar? Als er één haargeheim is waar met man en macht naar gezocht wordt, is dat het wel. Maar de oplossing hoeft niet duur en ingrijpend te zijn. Met ...

Uw interactief gedeelte over mooie-haren

Neem deel aan de meest recente discussies