Koortslip

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat is een koortslip?

Een koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus.

Vrijwel iedereen is als kind al eens in aanraking gekomen met dit virus en er toen door besmet. Deze eerste besmetting verloopt meestal zonder klachten en gaat daardoor ongemerkt voorbij. Het virus blijft daarna echter aanwezig op bepaalde plaatsen in het lichaam waar ons afweersysteem het niet kan bereiken. Daar leidt het dan een verder onopgemerkt bestaan.

Door bepaalde omstandigheden zoals koorts, spanningen, menstruatie of blootstelling aan zonlicht kan het virus echter weer actief worden. Hierbij vormen zich blaasjes op de huid met daarin vocht waarin het virus zich bevindt (koortsblaasjes). Na enige tijd verdrogen deze blaasjes en worden korstjes.

Waarom keert een koortslip regelmatig terug?

Tegen de tijd dat een koortslip is genezen trekt het virus zich weer terug in bepaalde cellen in het lichaam. Hier is het niet alleen voor ons afweersysteem maar zelfs ook voor geneesmiddelen onbereikbaar. Het verkeert dan in een rustfase.

Door spanning, koorts, menstruatie en blootstelling aan zonlicht kan het virus weer actief worden en opnieuw een infectie veroorzaken. Bij de één gebeurt dit vaker en veroorzaakt het meer klachten dan bij de ander.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Beperk de risico's bij piercings! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

Vanuit gezondheidsstandpunt is geen piercing laten zetten de verstandigste beslissing. Als u het toch wilt doen, kunt u met enkele simpele voorzorgen de risico's die eigen zijn aan het zetten van een piercing beperken.

Geneesmiddelen en zon gaan niet goed samen Gepubliceerd op 29/04/2016 - 11h52

Angstremmers, antibiotica, medicatie tegen diabetes... Sommige geneesmiddelen zijn niet compatibel met de zon en kunnen blaasjes, jeuk of zelfs pigmentproblemen veroorzaken. Neemt u medicatie? Lees dan aandachtig de bijsluiter om te weten of u de zon...

Zonneproducten: niet zonder gevaar! Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h43

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.

Meer artikels