Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/12/2015 - 16h17
-A +A

Koortsblaasjes, ook gezichtsherpes genoemd, wordt veroorzaakt door een bijzonder besmettelijk virus. Het kan tijdens een opstoot zeer gemakkelijk overgedragen worden, gewoon door een kus te geven. We bieden u in tien punten een overzicht van al wat u over koortsblaasjes of gezichtsherpes moet weten, van de uitlokkende factoren en de voortekenen tot de kenmerken van de opstoten en de behandeling.

PUB

1) De schuldige: het 'herpes simplex'-virus (HSV)

Naar verluidt, zou 15% van de volwassenen aan gezichtsherpes (koortsblaasjes, lipherpes) lijden. Dit cijfer is een Europees gemiddelde. Door extrapolatie zouden we kunnen stellen dat zowat 9 miljoen mensen jaarlijks geconfronteerd worden met opstoten van gezichtsherpes.
Koortsblaasjes worden in 98 tot 99% van de gevallen veroorzaakt door HSV1. Er bestaan immers twee soorten virussen: HSV1 en HSV2. Men heeft lange tijd gedacht dat HSV1 alleen het bovenlichaam infecteerde en HSV2 alleen het onderlichaam (60 tot 80% van de gevallen van genitale herpes). Tegenwoordig staat echter vast dat beide virussen elkaars 'territorium' kunnen inpalmen.

2) Herpes: besmetting via een kus

Gezichtsherpes wordt vooral overgedragen via rechtstreeks contact - een kus - met een persoon die lipherpes heeft. In zeldzamer gevallen, kan het virus ook overgedragen worden via orale seks, waarbij de mond in direct contact komt met genitale herpesletsels. Uitzonderlijk kan het gezicht ook besmet raken door auto-inoculatie via een herpesletsel op een andere plaats van het lichaam.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 16/11/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/12/2015 - 16h17

"Combattre l'herpès" (Herpes bestrijden), Michel Cymes en Françoise Ramel, guide France info, uitg. Jacob-Duvernet.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Herpes: het scenario is altijd hetzelfde Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Herpes komt heel veel voor, het is besmettelijk en... het keert terug. De symptomen aan het begin van een opstoot zijn altijd dezelfde. Kennis van de symptomen is belangrijk, want het voorkomt dat ook iemands omgeving besmet raakt!

Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk! Gepubliceerd op 19/03/2013 - 12h00

Koortsblaasjes of gezichtsherpes worden veroorzaakt door een bijzonder besmettelijk virus. Het kan tijdens een opstoot zeer gemakkelijk overgedragen worden gewoon door te kussen. Ziehier alles wat u over deze aandoening moet weten in tien punten.

Herpes: koortsblaasjes vermijden is mogelijk! Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h48

Labiale herpes treft heel wat mensen. In België alleen al gaat het om 1 persoon op 5, met verschillende opstoten per jaar. Koortsblaasjes treffen hun slachtoffers op drie verschillende manieren: een herpesaanval gaat dikwijls gepaard met pijn voorale...

Meer artikels