Koortsblaasjes: hoe verzorg je ze zelf?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2016 - 16h51
-A +A

Koortsblaasjes, koortslip, of herpes labialis, wordt veroorzaakt door een virus dat heel gemakkelijk wordt overgedragen in de periode dat ze plots uitbreken.

Het is dus belangrijk dat men de tekenen van een naderende opstoot herkent en zo snel mogelijk met een behandeling begint. Zo kunnen de risico's op overdracht verminderd worden.

PUB

Herpes, een heel besmettelijk virus

De koortslip wordt veroorzaakt door het virus herpes simplex 1, een uiterst besmettelijk virus.

De aandoening breekt plots uit in de vorm van koortsblaasjes rond de lippen, dat zijn kleine blaasjes die gevuld zijn met vocht dat het virus bevat.

De opstoten worden vaak ontketend door bepaalde omstandigheden:

  • vermoeidheid,
  • stress,
  • emoties,
  • maandstonden,
  • koorts,
  • blootstelling aan de zon, aan koude,
  • verzwakt immuunsysteem,
  • virale ziekte (verkoudheid, griep),
  • locaal trauma,
  • enz.

Maar elke 'crisis' wordt voorafgegaan door aankondigende symptomen, meestal een branderig en prikkelend gevoel. Soms treedt ook koorts, hoofdpijn of spierpijn op.

 

Hoe kunt u zelf een koortsblaasje behandelen?

Een antivirale crème tegen herpes

Haal bij de apotheek een crème op basis van aciclovir 5% of penciclovir 1% en breng het zo snel mogelijk aan. Behandel niet langer dan 5 dagen zonder doktersadvies.

Fytotherapie: een voortreffelijke hulp tegen herpes

De volgende crèmes lijken te helpen tegen een koortsblaasje: crèmes met melisse, op basis van schors van hamamelis, en ook nog die op basis van geneeskrachtige salie.

Etherische oliën: heel nuttig om herpes te behandelen

Bij een koortslip kan met een wattenstokje een mengeling worden aangebracht van een lepel plantaardige olie (avocado-, olijf-, zoete amandelolie) aangevuld met één of twee druppels EO van Ravintsara (kamferboom) of theeboom.

De behandeling moet meerdere keren per dag worden herhaald.

Begin de behandeling zodra de aankondigende signalen van de koortslip zich manifesteren!

Deze signalen zijn enorm belangrijk, want ze moeten voor u het startsein zijn van de behandeling, dus voor de koortslip zichtbaar wordt. De behandeling verhindert namelijk de vermeerdering van het virus en beperkt zo dus het risico op besmetting. Het vermindert ook de duur en de intensiteit van de opstoot.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 26/08/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2016 - 16h51

Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg (Afssaps), juni 2008. http://www.pharmaciengiphar.com/ - https://www.arkopharma.fr/espaces-conseils/index.php?page=herpes-comment-prevenir-les-recidives#.U4xYWMruaYI - http://www.pharmaciengiphar.com/notre-magazine/giphar-magazine

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Herpes: het scenario is altijd hetzelfde Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Herpes komt heel veel voor, het is besmettelijk en... het keert terug. De symptomen aan het begin van een opstoot zijn altijd dezelfde. Kennis van de symptomen is belangrijk, want het voorkomt dat ook iemands omgeving besmet raakt!

10 tips om te leren leven met herpes Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h46

Maar 500 000 Belgen zouden last hebben van herpes. Deze virale en erg besmettelijke aandoening kan optreden in het gezicht, meer bepaald in de vorm van koortsblaasjes, of op andere delen van het lichaam, zoals bij genitale herpes. Het dagelijkse leve...

Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk! Gepubliceerd op 29/12/2015 - 16h17

Koortsblaasjes , ook gezichtsherpes genoemd, wordt veroorzaakt door een bijzonder besmettelijk virus. Het kan tijdens een opstoot zeer gemakkelijk overgedragen worden, gewoon door een kus te geven. We bieden u in tien punten een overzicht van al wat...

Koortsblaasjes: kussen is gevaarlijk! Gepubliceerd op 19/03/2013 - 12h00

Koortsblaasjes of gezichtsherpes worden veroorzaakt door een bijzonder besmettelijk virus. Het kan tijdens een opstoot zeer gemakkelijk overgedragen worden gewoon door te kussen. Ziehier alles wat u over deze aandoening moet weten in tien punten.

Meer artikels