Koortsblaasjes: hoe verzorg je ze zelf?

Koortsblaasjes: hoe verzorg je ze zelf?

Koortsblaasjes, koortslip, of herpes labialis, wordt veroorzaakt door een virus dat heel gemakkelijk wordt overgedragen in de periode dat ze plots uitbreken.

Het is dus belangrijk dat men de tekenen van een naderende opstoot herkent en zo snel mogelijk met een behandeling begint. Zo kunnen de risico's op overdracht verminderd worden.

Herpes, een heel besmettelijk virus

De koortslip wordt veroorzaakt door het virus herpes simplex 1, een uiterst besmettelijk virus.

De aandoening breekt plots uit in de vorm van koortsblaasjes rond de lippen, dat zijn kleine blaasjes die gevuld zijn met vocht dat het virus bevat.

De opstoten worden vaak ontketend door bepaalde omstandigheden:

  • vermoeidheid,
  • stress,
  • emoties,
  • maandstonden,
  • koorts,
  • blootstelling aan de zon, aan koude,
  • verzwakt immuunsysteem,
  • virale ziekte (verkoudheid, griep),
  • locaal trauma,
  • enz.

Maar elke 'crisis' wordt voorafgegaan door aankondigende symptomen, meestal een branderig en prikkelend gevoel. Soms treedt ook koorts, hoofdpijn of spierpijn op.

 

Hoe kunt u zelf een koortsblaasje behandelen?

Een antivirale crème tegen herpes

Haal bij de apotheek een crème op basis van aciclovir 5% of penciclovir 1% en breng het zo snel mogelijk aan. Behandel niet langer dan 5 dagen zonder doktersadvies.

Fytotherapie: een voortreffelijke hulp tegen herpes

De volgende crèmes lijken te helpen tegen een koortsblaasje: crèmes met melisse, op basis van schors van hamamelis, en ook nog die op basis van geneeskrachtige salie.

Etherische oliën: heel nuttig om herpes te behandelen

Bij een koortslip kan met een wattenstokje een mengeling worden aangebracht van een lepel plantaardige olie (avocado-, olijf-, zoete amandelolie) aangevuld met één of twee druppels EO van Ravintsara (kamferboom) of theeboom.

De behandeling moet meerdere keren per dag worden herhaald.

Begin de behandeling zodra de aankondigende signalen van de koortslip zich manifesteren!

Deze signalen zijn enorm belangrijk, want ze moeten voor u het startsein zijn van de behandeling, dus voor de koortslip zichtbaar wordt. De behandeling verhindert namelijk de vermeerdering van het virus en beperkt zo dus het risico op besmetting. Het vermindert ook de duur en de intensiteit van de opstoot.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 26/08/2008

Bronnen: Franse overheidsinstantie voor gezondheidszorg (Afssaps), juni 2008. http://www.pharmaciengiphar.com/ - https://www.arkopharma.fr/espaces-conseils/index.php?page=herpes-comment-prevenir-les-recidives#.U4xYWMruaYI - http://www.pharmaciengiphar.com/notre-magazine/giphar-magazine

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden