• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Koop voor uw kinderen bij voorkeur biologische producten

Koop voor uw kinderen bij voorkeur biologische producten Pesticiden zijn slecht voor de gezondheid, en ze zitten in bijna alle fruit en groenten. Omdat volledig overschakelen op biologische producten niet vanzelfsprekend is, stelt dr. David Servan-Schreiber een lijst voor met de minst besmette fruit- en groentesoorten.

In de stad zitten er pesticiden in het fruit en de groenten

De blootstelling aan pesticiden werd tot voor kort alleen op platteland onderzocht. Daar komen deze giftige producten ook in de natuur terecht. De studies werden in eerste instantie uitgevoerd bij de kwekers zelf en hun familie, daarna ook bij de bevolking rond de landbouwzones. Maar uit een Amerikaanse studie uitgevoerd bij twintig kinderen blijkt nu dat ook bij stadskinderen resten van pesticiden terug te vinden zijn. De besmetting gebeurt vooral 's zomers, dan eten we het meest fruit en groenten. Door over te schakelen op biologische voeding kunnen we de pesticiden uit ons lichaam weren.

Heel weinig pesticidenresiduen in biologisch fruit en groenten

Volgens de studie is de voeding de belangrijkste bron van blootstelling aan pesticiden voor kinderen die in de stad wonen. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat we ze nu minder vers fruit en groenten moeten voorzetten, want deze producten vormen de hoeksteen van onze voeding. Ze houden ons gezond en ze helpen ernstige aandoeningen voorkomen zoals obesitas, diabetes, kanker en dementie. Wat we wel kunnen doen is kiezen voor biologische producten, want die bevatten veel minder resten van pesticiden.
Dat is ook de raad die dr. David Servan-Schreiber geeft. Hij maakt er wel één kanttekening bij: biologisch of niet, "groenten en fruit moeten we blijven eten - ook als ze sporen van pesticiden bevatten". In zijn boek "Antikanker" geeft Servan-Schreiber ook twee handige lijsten mee:

Artikel gepubliceerd door op 12/02/2008

Bronnen: Lu C. en coll., Environ Health Perspect., gepubliceerd op het internet, 15 januari 2008.

Vindt u het artikel interessant?